Arama


CANKURTARAN - avatarı
CANKURTARAN
Ziyaretçi
23 Aralık 2009       Mesaj #12
CANKURTARAN - avatarı
Ziyaretçi
Bu kelime pek çok internet gazetesinin ana sayfasında yer buluyor kendine. Peki egazete ya da uzunca ifadesiyle elektronik gazete nedir ?
Genel kanı basılı gazetelerin elektronik versiyonları olduğu yönünde. Peki bu doğru mu ? Hayır, doğru değil. egazete adı altında ifade edilen tür aslında dijital gazetedir. Basılı gazetelerin bilgisayarda hazırlanmış dosyaları egazete adı altında ziyaretçilere sunuluyor. Bu mantıkla olaya yaklaşırsak arabanın bilgisayarda hazırlanmış taslağına da earaba dememiz gerekir. Peki ne demek gerek bu türe ? Dijital gazete demek gerek zira bu tür, bir gazetenin dijital tarayıcıda taranmasından farklı bir durum değil. Nasıl taranmış bir kağıda müdahale edemiyorsanız buna da o şekilde bakmakla yetiniyorsunuz.
Peki egazete aslında nedir ? egazete elektronik formatta yayın yapan gazetelere verilen addır. Nasıl Milliyet'in internet gazetesi bir elektronik gazete ise NTVMSNBC de bir elektronik gazetedir. CNN Türk veb sitesi de bir elektronik gazetedir. Şu an için internet gazetesi ve egazete eşanlamlı gibi dursa da egazete internet gazetesini içerir ama onunla sınırlı değildir. Gelecekte İnternet dışında elektronik formatların kullanıldığı mecralar oluştuğunda oralarda da egazeteler yer alacaktır.
Kafanız mı karıştı ? Bir örnekle açayım. Bir kitabın tarayıcıda tarandığını ve İnternet'e konduğunu düşünün. Mesela ebook.google.com gibi. Şimdi bu yayınlar ekitap mıdır ? Hayır, bunlar dijital kitaptır. Ekitap nedir ? Elektronik formattaki kitaptır. Dijital kitabın aksine ekitabı değiştirebilir, içindeki kısımları kopyalayabilir, içine başka kısımlar ekleyebilir yani istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Elektronik format da bu demektir zaten.
Peki ebilet nedir ? Bunu da başka bir yazımda inceleyeceğim.