Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

İğne Vurulduktan Sonra Yaşanan Problem


Bazı hastalıkların tedavisi için veya olabilecek hastalıkların engellenmesi için iğne tedavi yöntemi uygulanabilir. Tedavi dışında ise herhangi bir cerrahi işlem yapılmadan önce kişiye iğne vurularak, acı hissi engellenebilir.

İğne vurulmadan önce içine ampul gibi şişelerde ilaç, enjektöre çekilir. İğne yapılırken enfeksiyon veya iltihap oluşabileceğinden steril ortam ve steril malzemeler çok önemlidir. İğne vurulurken sinirlerin en az olduğu bölgeye uygulanır. Bunun nedeni, sinirlerin hasar görmemesi ve hastanın çok ağrı çekmemesi içindir. Sinirlerin en az olduğu bölge kalçadır.
İğne vurulan bölgede geçici bir ağrı ve uyuşma olabilir. Eğer iğne sinire denk gelmediyse oluşan ağrı geçici ve kısa sürelidir. Eğer iğne bilinçsiz kişilerce vurulursa sinire denk gelebilir. Sinire denk gelen iğneler şiddetli uyuşmalara ve şiddetli ağrılara neden olur. Böylece iğne sonucunda bacakta ve kalçada uyuşma ve ağrı şikayetleri artar. Yanlış bölgeye uygulanan iğneler, kişinin sakat kalmasına bile yol açılabilir. Bu nedenle iğnenin kesinlikle uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır.

Tedavisi


Herhangi bir nedenden ötürü iğne vurulduktan sonra bacak ve kalça bölgenizde şiddetli uyuşma ve ağrı varsa sinir hasar görmüş olabilir. Bu gibi durumda ağrı ve uyuşma daha da şiddetlenmeden uzman bir doktora başvurunuz.
Uyuşma ve ağrı dışında kalça bölgesinde şişlik olabilir. Bu şişlikler ağrı da yapabilir. İğne yerlerinde ağrıların olmasının nedeni kas dokusuna verilen ilacın kas dokusuna ulaşmadan birikmesidir. Bu da uygun iğne ucu seçilmemesinden kaynaklanır. Kas dokusundan emilemeyen ilaçlar obölgede birikir ve ağrı yapar. Hatta bazen enfeksiyon bile yapabilir.
Kalçadan vurulan bazı iğnelerin emilimi uzun sürer. Bu tarz iğnelerin derin şekilde kas çine yapılması gerekir. Bu nedenle kullanılan iğne ucunun kalça içine girecek gibi olması gerekir. Genellikle yeşil vee sarı iğne uçları kalça içine uygulamalarda kullanılır. Siyah iğne uçları ise damardan yapılmak için daha küçük iğneler içindir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 15:59