Arama

Logo Nedir? - Tek Mesaj #2

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

Logo Nedir?


Logolar şirketlerin isimlerinin, profil veya vizyonlarının temsil edildiği resimlerdir. Şirket logolarının bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.
  • İlgi çekmeli
  • Görünümü eşsiz ve diğer logolardan ayırt edilebilir olmalı.
  • Şirketin vizyon ve misyonuna uygun olmalı
  • Profesyonelliği ön plana çıkarmalı
Logo nedir dersek bir kelimenin bir markanın farklı farklı fontlarda yazılıp bu halini olduğu gibi değil geliştirerek bir yazı bütünlüğü yaratmaktır yanılmıyorsam…
Logotype nedir Logo ve amblemden oluşan bütünlüktür yada firmayla ilgili ipuçları verenşekillerinde bulunduğu logodur…
benim logo yapma sürecim 3 aşamadan oluşur. (program fh)

markaya uygun font seçimi.
(ancak şunu unutmayalım logo font değildir. digital teknolojiyle bu eğilim genelleşti. önceden bütünüyle kendine özgü karakter oluşturma eğilimi daha çoktu)
logotype: amblem ve logo ikisi birden (bütünü) demektir.
firmamızın adı atıyorum sepia olsun.
önce sepia yazısını hem majiskül (büyük harflerle), hem minüskül (tamamı küçük harflerle) yazıyoruz. alt alta koyuyoruz ve grupluyoruz. sonra daha önce taradığımız bazı fontları bu yazılara uyguluyoruz. jean firması olduğu için, spor, minimalist, çılgın fontlar deneyeceğiz. kütük gibi kaba fontlar uymayacak. bir sürü font denedikten sonra şöyle bir gözden geçiriyoruz. her font her laf diziliminde aynı güzelliği vermez. fontu seçerken sepia üzerinde müdehale edebileceğinizi de kesinlikle düşünmelisiniz. hange harfte ne tür bir numara yapabilirim fikri acaip önemli.
ayıkladığımız fontlu olanları sayfa içinde tutalım. diğerlerini atalım ya da bir süre daha bulunduralım. daha sonra grup edilmiş sepia’lardan büyük harfli mi küçük olanlar mı tercihini yapın. ben küçük olanı tercih ettiğimizi ama S’yi büyük yazacağımızı farz ediyorum.
yani neymiş, ilk aşama uygun foınt seçimi.

logoyı özgünleştirmek.

sepia yazısına bir espri yükleyeceğiz ki özgün olsun. aklıma şimdi geldi, şu örneği yapalım: S’pia. e harfini atıp yerine Snin okunma örneğini kullanarak opostrof atalım. logonun ilk kalıbını oluşturmuş olduk. ayrıca sipia diye okunma riski de var ancak jean firması ya böyle olsun. (işi özgünleştirirken zorlaştırmamalı. örneğin ben de sepia’nın pi kısmına pi işareti koyarım derseniz logo seta filan gibi okunur. yormadan yalın okutmalıyız)
S’pia yazısına renk denemelerini yapabiliriz şimdi. ben genellikle iki renkli bir logo filan olacaksa önce siyah ve griyi yaparım. logo son halini alınca renk denerim. çünkü ilk önce renk deneyince, logonun estetiği kesin her renkte farklı oluyor. ama bu bir tercih meselesi.

amblem için şekil oluşturup logoyla ilişiklendirme, seçenekleri renklendirme ve final.
amblem ne olacak? bu kısımda, yunus balığı, öpüşen gençler sillüeti, medusa, ateşböceği, karalahana… ne kullanılacak ne…sorunsalına doğru yanıt verecek fikri üretmeliyiz. ben şunu yaptığımızı düşünüyorum, S’pia yazılımının opostrofu kancadır ya, biz de bunu e’ini yerine kullandık. alıyorum e’yi, çok da küçültmeden ayna görüntüsüyle ters çevirip aynen bir virgüle benzeterek opostrof işareti olarak kullanıyorum diyelim. ve bunu da şu tao işareti olan tiazink chi mia lee (!) sembolünün damlacığına benzetiyorum. ve arta kalanlarla uçak yan sanayi fabrikaları için civatalar, pvc plakalar yapıyorum. yani neymiş, kağıt kalemsiz yazarak yaparsan logo böyle bir ağdalı ballı oluverir işte.
her logoya bir amblem şarttır diyemeyiz, bunu bilelim. örneğin shubuo başarılı bir rafineri ürünüdür ve rengiyle, formuyla, o harfinin konuşma balonu ve priz etkisiyle iş çözülüvermiş.
ayrıca logo yapımında hep ama hep aklınızda bulunması gereken durum şudur, logotype karışık form, geçişler, dolu degradelerden asla oluşamaz. çünkü ilk gözönünde bulundurulacak olan şey bir logonun gerektiğinde 1-1.5 cm’ye küçültülebileceği ve yine gerekirse siyah beyaz kullanılabileceğidir (örneğin gazetelerdeki eleman ilanları)
Son düzenleyen Safi; 22 Şubat 2017 01:54