Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #5
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar hatemül embiya ne?

hz. peygamber için kullanılan bir terimdir. "nebilerin sonuncusu " anlamına gelen bu terim kur'an-ı kerim'de ahzab suresi 40. ayette geçer : "muhammed sizin yetişkin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. fakat o,allah'ın resûlü ve hâtem-ül-enbiyâdır. allah her şeyi hakkıyla bilendir." bu konu hakkında hz. peygamber'in bir de hadisi vardır : " ben, hâtem-ül-enbiyâyım (peygamberlerin sonuncusuyum). benden sonra peygamber gelmeyecektir."
bize kadar gelen bazı rivayetlere göre, peygamber efendimizin nûru, Âdem aleyhisselâmdan beri temiz ana ve babalardan geçerek asıl sâhibi olan hâtem-ül-enbiyâ'ya gelmiştir. bazı alimler peygamberlik makamını belli derece ayırarak incelemişlerdir. buna göre peygamberlik makâmı da dört derecedir. birincisi nebîler, ikincisi resûller, üçüncüsü ulü'l-azm peygamberler (adem, nuh, musa, isa ve hz. muhammed ). dördüncü derece ise hâtem-ül-enbiyâlık derecesidir ve hz. peygamber'e mahsustur.

islam ilimleri literatüründe hâtem kelimesinin bir tamlama ile kullanılması çok meşhurdur. fakat bu kullanımlar içerisinde en çok öne çıkanlar, hâtemü'l-enbiya ile hâtemü'l-velaye ya da hatmu'l-velaye'dir.