Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
10:34, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 07 Aralık 2025 - 10:35
Arama
MaviKaranlık Forum
Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği
-
Tek Mesaj #1
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2010
Mesaj
#1
Ziyaretçi
KUZU KULAĞI
Diğer İsimleri : Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır. Çokyılık otsu bitkilerdir. 60 cm’ye kadar boylanabilir. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir. Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır. Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.
Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişir.
Bilinen Bileşimi : Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür.
C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Hafif müshil etkisi vardır.
Kullanım Şekli : Taze yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir.
Kökünün Faydaları
Antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır.
Safra söktürücüdür.
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 10:35
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...