Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
9 Ocak 2010       Mesaj #18
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı

blok bas » Mehteran Mehteran Bölüğü
Mehter takimi iki bölüm, yedi takimdan olusmaktadir.

Birinci bölüm Sancak takimidir. Ikinci bölümde önce Cevganlar bulunur arkalarinda sirasiyla Zurnazenler, Boruzenler, Nakkarezenler, Zilzenler ve Davulzenler yer alir.




cevgen
Çevgen
Mehterde ucunda küçük ziller bulunan bir sopa seklinde müzik aletini kullananlara verilen isimdir . Bu müzik aleti de sadece Mehtere has bir müzik aletidir. Baska yerde kullanilmaz.





zil
Zurnazen (Ser zurnazen)
Mehterde Zurna çalanlara verilen isimdir. Zurna da bize has bir müzik aleti olma özelligini halen korumaktadir. Mehterin kaldirildigi her dönemde Zurna davulla beraber halkin gönlündeki yerini her zaman korumustur.





boruzen Boruzen (Ser nefiri)
Mehterde boru çalanlara verilen isimdir. Boruda Dünyada bütün orkestralarda, müzik gruplarinda mizika takimlarinda kullanilmistir ve halen kullanilmaktadir.




nakkarezenNakkarezen (Ser nakkarezen)Nakkare (Kudüm) agizlari deri kapli , birbirine bagli farkli büyüklükte iki çömlekten olusan bir çalgi olup mehterde bunu çalanlara Nakkarezen ismi verilmektedir.




davulzenDavulzen (Ser tebbal)TEBBAL : Mehterde Davul çalanlara verilen isimdir. Davul; Türklerin çok eskiden beri kullandiklari bas çalgidir. Kaynagi Orta Asya'dir. Davul, Selçuklu Türkleri'nce Anadolu'ya getirilmis, Osmanli Türkleri araciligiyla da Avrupa'ya yayilmistir.




kosKös
Mehterde Kös çalan kisiye verilen isimdir. Daha önceleri Kös sadece padisah mehterlerinde kullanilirdi. 3.Selim diger mehterlere de Kös konulmasina izin vermistir.

KÖS:
Bakır büyük bir kase ile üzerine gerilmiş deriden oluşan iki tahta tokmak ile çalınan müzik aletidir. Farklı büyüklüklerde yapılan kösler at kösü , deve kösü ve fil kösü olarak adlandırılır.
Savaşların en önemli müzik aletlerindendir. Osmanlı ordusunun mohaç ve çaldıran seferlerine 500 kös ile gittiği bilinmektedir.
Kös
mhr02
Mehterde Kös çalan kişiye verilen isimdir. Daha önceleri Kös sadece padişah mehterlerinde kullanılırdı. 3.Selim diğer mehterlere de Kös konulmasına izin vermiştir.



Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kösün özellikleri nelerdir lütfen söyleyiniz ödevime lazım!!!!!!!!!!!