Arama

Kıbrıs'ta Askerlik - Tek Mesaj #1

KENCISii - avatarı
KENCISii
Ziyaretçi
10 Ocak 2010       Mesaj #1
KENCISii - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  askerlik.jpg
Gösterim: 4303
Boyut:  94.6 KB
Sıkça Sorulan Sorular

Kıbrıs'a askere gelmeden önce yapmam gerekenler nelerdir?
Sevdikleriniz ve aileniz siz askerken sizinle iletişim kurmak isteyebilirler. Bu yüzden nereye askerlik yapmaya gittiğinizi Tümen, Tugay, Tabur ve Bölüğüne kadar sevdiklerinize bir not şeklinde mutlaka bırakmalısınız. Birliğinize gittiğinizde askerlik yapacağınız yer değişmişse onuda aileniz veya sevdiklerinize telefonla muhakkak surette bildiriniz.

Ercan Havalimanına inince neler yapmam gerekiyor?
Ercan Havalimanına indiğinizde ilk yapmanız gereken şey pasaport kontrolüne gitmektir. Pasaport kontrol noktasında sol tarafta sivil yolcuların kontrolü polisler tarafından yapılmakta. Askerlerin kontrolünü ise en sağdaki bankoda Askeri inzibatlar yapmaktalar bu nedenle boşu boşuna sivillerin arkasında sıra bekleyip zamanınızı kaybetmeyin en sağdaki bankoya giderek giriş işlemlerinizi yaptırın. Bundan sonra askeri inzibatlar sizi üst kata alacaklar ve otobüsünüz gelene kadar aşağı inmenize izin vermeyecekler. Merak etmeyin üst katta tuvalet bulunmakta ancak yiyecek ve içecek sorunu yaşayabilirsiniz. Kıbrısa gelmeden önce bir iki sandviç ve su çantanızda bulundurunuz.

Kıbrıs'a Askere Gelirken Yanıma Hangi Eşyaları Almalıyım?

Kıbrısta yaz dönemi uzun ve sıcak geçmektedir. Acemi birliğinizden farklı olarak yanınıza alacağınız fazla iç çamaşırı ve pişik kremleri çok faydalı olacaktır. Çarşı izinlerinde giymek içinde 1 - 2 parça sivil giysi getirmelisiniz.

Ailece Kıbrısa Gelip Askerimizi Birliğine Biz Teslim Etmek İstiyoruz Mümkün mü?
Evet bu mümkündür, Ercan havalimanına ailesi ile gelen askerlere, ailelerinin nezaretinde birliklerine teslim olabilmeleri için izin verilmektedir.

Kıbrıstaki Birliğime Uçaklamı yoksa Mersin Taşucundaki toplanma bölgesi kanalı ilemi teslim olmalıyım?
Her iki yöntemlede teslim olabilirsiniz. Toplanma bölgesi kanalı ile gelmeniz konusunda bir zorunluluk yoktur ama yolculuk, uçakla yolculuğa göre kıyaslandığında biraz zahmetlidir (Gemi ile 9 saat sürer ve bir müddette toplanma bölgesinde beklemek zorunda kalabilirsiniz. Hava şartları müsait değilse gemi kalkmayabilir, Gemi kalkmadığında asker olarak orada konaklamak zorunda kalabilirsiniz.). Tercihiniz uçak yolculuğu olursa Türkiyenin en uzak yerinden 1 saat 15 dakika sürmektedir, ve oldukça konforludur.

Eşim Kıbrısta Askerlik Yapıyor, O Askerken, Kıbrısta kullanmak kaydıyla izin alma şansı var mı? Yani Kıbrısta Eşim ile birlikte 1-2 günlük Kısa bir tatil yapabilir miyiz?
Askerde olan ister eşiniz, ister yakınınız olsun izninin bir kısmını mesela haftasonu'nda kıbrısta kullanma imkanı mevcuttur(hafta içi de olabilir) , hatta kendisine sürpriz bile yapabilirsiniz. Asker aileleri öğretmen evlerinden uygun fiyata yararlanabilmekteler.

Bana verilen celpte teslim olacağım birliğin yeri olarak hem Lefkoşe hem de Girne ilçelerinin adı yazıyor hangisi doğru?
Komutanlığın merkezi girne olduğundan askerlerimize verilen bazı celplerde sıklıkla Girne (Örneğin 39. Tümen 2. Tb. Girne gibi) yazmaktadır. Halbuki 39. Tümen girneden çok güzelyurta yakındır. Gelmeden önce teslim olacağınız yeri acemi birliğinizden öğrenmeniz yararlı olacaktır.

Kıbrıs'taki Birliklerde Tavuk Hastalığı Var deniyor Doğrumu Tehlikeleri ve Önlemleri Nelerdir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tatarcık hummasının (tavuk hastalığı) endemik olarak görüldüğü ülkeler arasındadır. Yerli halkta bağışıklık geliştiğinden, turist veya görevli olarak gidenlerde hastalık ortaya çıkar. Önemli bir hastalık değildir.

Tedavi ve Korunma
Hastalık ilerleyici değildir ve özel bir tedavi gerektirmez. Şikayetlerin tedavisi, yatak istirahati, uygun sıvı verilmesi ve aspirin ile analjezi önerilebilir.

Kıbrıs'a Askere Giden Oğlum/Eşim beni hala aramadı ondan nasıl haber alabilirim?
En sık sorulan sorulardan biri olan bu sorunun çözümü tam olarak malesef yok. Askerlerimiz Kıbrıs'a ilk geldiklerinde çeşitli sebeplerle bir müddet evlerini arayamıyabiliyorlar. Askerlerimizin arayamamalarındaki asıl neden KIBRIS'taki telekom şebekesinin Türkiye'den bağımsız olması nedeni ile Türk Telekom Kartlarının Kıbrıs'ta çalışmaması. Askerlerimiz Kıbrıs'a geldiklerinde KKTC telekom kartlarını Ercan Havalimanından temin edemediklerinden kartı temin ettikleri süreye kadar sizi arayıp haber veremiyebilirler.

Askerlerimiz Ercan Havalimanına indiklerinde neden bizi arayıp haber veremiyorlar?
Ercan havalimanına gelen askerlerimiz ilk olarak üst kata alınıyorlar. Üst katta bir ankesörlü telefon bulunmasına rağmen askerlerimiz bu telefonu genelde kullanamıyor. Bunun bir çok nedeni var. Nedenler sırasıyla şöyle. 1- Yanlarında getirdikleri Türk Telekom ankesörlü telefon kartları KKTC'deki ankesörlü cihazlarda çalışmıyor. 2- Üst kat atıl durumda olduğundan buradaki tüm dükkanlar kapalı ve KKTC telekom kartları temin edilemiyor. 3- Daha önceki yıllarda turistlerle bazı askerlerin sorun yaşanmasından dolayı, askerleri alacak olan araç gelene kadar askerin aşağı kata inmesine izin verilmiyor. 4- Birliğe teslim olunduktan sonra bazı birliklerde görüşme önceliği üst devre'de olduğundan, yeni asker uzun süre ankesörlü telefonları kullanamıyabiliyor.

Kıbrıs'ta Oluşabilecek İletişim Problemini Nasıl Engelleyebiliriz?

Kıbrıs'ta oluşabilecek iletişim problemini Türkiye'den Kıbrıs'a gitmeden önce Kıbrıs iletişim araçlarına sahip olarak önleyebilirsiniz. Türkiye'de Kıbrıs iletişim paketi - İste Adresine Gelsin - Alışverişden Daha Fazlası adlı internet sitesi "Kıbrıs iletişim paketi" adlı bir paketin içerisinde KKTC Telekom kartları ve KKTC Gsm hattı satmaktadır. İsteyen askerlerimiz Kıbrıs'a gelmeden önce bu siteden internet üzerinden yada istanbul'da iseler sitenin İstanbul deposundan elden temin edebilirler.

Askerlerimiz Kıbrıs'ta Cep Telefonu Kullanabiliyor mu?

Birlik içerisinde kullanımı yasaktır. Ancak birliğe gidenekadar yanlarında taşıyabilir ve sizle iletişimi kesintisiz sağlayabilirler. Birliğe girişte sim kartlarını çıkararak birlik komutanına cep telefonlarını teslim etmeleri gerekmektedir. İzine giderken ve terhislerde tekrar komutanlıklardan telefonlarını teslim alabilirler Çarşı izinlerinde ise cep telefonu kiralayan yerlerden telefon kiralayarak sim kartlarını takıp sizinle görüşebilirler. (Türkiye GSM hattınız uluslararası dolaşıma açık değilse KKTC de çalışmamaktadır. Hattınız uluslararası dolaşıma açık ise sizi arasalar bile kontör aranandan yani sizden düşmektedir. Üstelik uluslararası tarifeden kontör düştüğünden kontörünüz çabucak tükenmekte ve kontörünüz bittiğinde sizi arasalar bize size ulaşamamaktadırlar. Bu nedenle bir Kıbrıs GSM hattı almanız yararınıza olacaktır. Kıbrıs Gsm Hattınız olduğunda aramayı kim gerçekleştirse ücret sadece ona yansımaktadır. Yani sizi aradıklarında sizden kontör düşmemektedir. Kıbrıs'a götüreceğiniz telefonlarınız 20-30 TL lik ikinci el ucuz telefonlar olsun. Böylece telefonunuz yanınızda olduğu için ailenizle sürekli iletişim halinde olabilecek ancak telefonunuzun başına bir şeyde gelse fazla üzülmeyeceksiniz.

Kıbrıs'taki Birliklerde Su Sorunu Olduğu Doğru mu?
Kıbrıstaki su sorunu sadece birliklere özgü değildir. Tüm adanın geneline hakim bir su sorunu vardır. Özellikle son bir kaç yılda yaşanan inşaat patlaması ile yeni konutlara su verme zorunluluğunun yanında bu sene yaşanması öngörülen kuraklık nedeni ile su konusunda sıkıntı yaşanması muhtemeldir. Ancak bağlı olduğunuz birlik bu konuda tecrübelidir ve önlemler alınmıştır merak etmeyiniz.

Kıbrıs'ta hangi para birimi kullanılmaktadır?
Kıbrıs'ta günlük hayatta Türkiye'deki gibi TL kullanılmaktadır. Ayrıca İngiliz Sterlin'i(GBP) de geçerlidir.

Kıbrıs'ta çarşı iznine rahat çıkabiliyor muyuz?
Kıbrıs'ta çarşı iznine çıkmada herhangi bir zorluk yada özel bir koşulla şu ana kadar karşılaşılmamıştır.

Kıbrıs'ta izinli olduğum günlerde araba kiralayabilir miyim?
Bildiğimiz kadarıyla Er / Erbaş askerlerin Kıbrıs'ta araç kiralaması yada sürmesi yasaktır. Daha doğru bilgiyi bağlı olduğunuz birlikten öğrenebilirsiniz.

Kıbrıs'ta Trafik tersten mi akmaktadır?
Evet Kıbrıs'ta trafik Türkiye ye göre ters istikametten yani soldan akmaktadır. Bu nedenle karşıdan karşıya geçerken yada araç kullanırken dikkatli olmanız gerekmektedir.

K.K.T.C. vatandaşıyım Askerlik ile ilgili sorularımı cevaplayabilir misiniz?

K.K.T.C. vatandaşı iseniz ve Askerlik yada Seferberlik ile ilgili sorularınız için + 90 392 22 72 007 numaralı telefondan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Lefkoşa Askerlik Şubesi ile görüşebilirsiniz.

Askerliğimi Kıbrısta Yaptım ve Eski Askerlik Arkadaşlarımla Buluşmak Görüşmek İstiyorum Mümkün mü?

Asker Arkadaşlığı çok önemlidir askere yeni geliyorsanınz askerliğiniz bittiğinde bunu çok daha iyi anlayacaksınız. Askerde iken tartıştığınız bir arkadaşınızı bile özlediğinizi farkedip hayrete düşeceksiniz. Forum bölümümüze üye olarak eski askerlik arkadaşlarınızı bulabilir ve anılarınızı tazeleyebilirsiniz.

forum.kibristaaskerlik.com'a üye oldum ancak aktivasyon kodu gelmedi, ne yapmalıyım?

Forum aktivasyon e-posta'sı gelmeyen arkadaşlarımız. Posta kutularının (Spam, Junk, Bulk) gibi klasörlerine bakmalıdırlar. Bu klasörlerde aktivasyon e-posta larını bulacaklardır.

Kıbrıs'ta Ulaşım Nasıl Sağlanmakta, Çarşı izinlerinde nereleri nasıl gezebiliriz?
Kıbrısta ulaşım genellikle taksiler ile sağlanmakta. Bu yüzden cebinizde en az bir taksicinin telefon numarası olsun. Özellikle Girne ve civarında askerlik yapanlar ile Girne bölgesinde çarşı iznine çıkanlar için taksici Mehmet Abi'yi önerebiliriz. Telefon numarası 0 533 866 36 40 Askerin her halinden anlar üstelik askere indirimli tarife uygulamakta.

Foruma üye olmamın herhangi bir dezavantajı var mı?

4 alay dolusu askerden fazla üyesi ile forum.kibristaaskerlik.com, Kıbrıs'ta daha önce askerlik yapan ve yeni askerlik yapmaya gelecek olan arkadaşlar ile onların yakınlarının bir araya geldiği ortak bir platformdur. Forumun amacı bilgi paylaşımı ve dayanışmadır. Üye olmanızın hiç bir dezavantajı olmadığı gibi, ilk elden bilgi edinebileceğiniz yeni dostluklar kurabileceğiniz bir ortam olması sebebi ile forumun sizin hayatınıza kolaylıklar getireceğini düşünüyoruz.
kaynak : Kıbrıs Güzelyurt Askerlik
Son düzenleyen Safi; 12 Ocak 2017 18:58