Arama


Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
13 Ocak 2010       Mesaj #7
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

Salon çiçekleri yetiştirebilirsiniz


"Bahçem, terasım, büyük balkonum yok" diye üzülmeyin. Evinizin içinde de rengarenk salon çiçekleri yetiştirebilirsiniz.
Ülkemizin önde gelen çiçekçilik firmalarında birinin yöneticisi olan Dr. H. T. Veliağagil, 'Salon Bitkileri' kitabının 7.baskısında, şunları yazmış "Son yıllarda ülkemizde salon bitkileri çok yaygınlaştı. Fakat, ülkemizde henüz salon bitkileri, ABD ve Hollanda kadar yaygın değil.

Bu ülkelerde, pek çok ev geniş bir bitki koleksiyonuna sahiptir. Holllanda'da sokakta yürüdüğünüzde, bazı evlerde perde yerine ev bitkisi kullanıldığını görebilirsniz. ABD'nin pek çok yerinde, evlerde sepetlere asılmış bitkiler o kadar çoktur ki,henüz yaprağı bollaşmamış sepetler arasında ancak oturacak yer bulabilirsiniz."

Zevk ve para işi


Son yıllarda evlerimizde de çarşı pazarda da salon bitkileri çoğaldı. Geçende Tekzen Yapı Market'in Merter mağazasını dolaştım. O kadar çok çeşitli bitki, saksı, toprak, gübre, alet, edavat var ki şaşırmamak mümkün değil. Çiçek işi biraz para biraz da kültür ve keyif işidir.

Karnını zor doyuran insanın çiçek düşünecek hali olmaz. Çiçek, resim, tiyatro, müzik gibi güzellikler, insanın aklına ancak karnı doyduktan sonra gelir. Son yıllarda borç harçla da olsa kişi başına milli gelirimiz arttı. Bu refah artışı, Dr. Veliağagil'in de belirttiği gibi ülkemizde salon (ev içi) bitkisi ile uğraşanların çoğalmasına yol açtı.Apartman balkonlarımızın çoğunda hala çiçek yok ama olsun. Ben ümitliyim... Gün gelecek bizim de balkonlarımız çiçekle dolacak. Bakın, belediyelerimiz, site yöneticilerimiz son yıllarda ağaca, çiçeğe, çimene daha çok önem vermeye başladılar. Sıra balkonlara da gelecek umarım...

Işığa dikkat


Günümüzde salon bitkilerini başarılı bir şekilde yetiştirmek 15-20 yıl öncesine oranla daha kolay bir uğraş haline geldi.Son yıllarda üstün kaliteli pekçok çiçek ve bitki çeşidi rahatça bulunabiliyor. Bunlar hakkında bilgi edinmekte kolaylaştı. Ev içinde bitki ve çiçek yetiştirmek için bazı basit kurallara dikkat etmek gerekli. Öyle uzman bahçıvan olmaya gerek yok. akıl ve izan sahibi herkes, sağduyusuyla hareket ederek neyi nasıl yapacağını kestirebilir. İşte size bazı basit tavsiyeler..

Pencereleri küçük veya az ışık alan bir evde oturuyorsanız, çok fazla ışık ihtiyacı olmayan bitkiler almalısınız. Unutmayın bazı bitkiler suni ışıkla da yaşayabilir. viniz küçükse, çok yer kaplayan dallı, budaklı bitkilerden kaçının. Küçük diye aldığınız bir çiçek, hızla büyüyerek sizi zor durumda bırakabilir. Örneğin, yerini seven bir kauçuk, hızla büyüyerek tavana ulaşabilir. Böyle durumlarda ya budama ile bitkiyi küçülteceksiniz ya da mekanı büyük bir ahbabınıza hediye ederek ondan kurtulacaksınız.

Bir bilene danışın


Bazı bitkiler dikine büyür, bazıları ise sarkar. Bazıları kışın yapraklarını döker, bazıları ise her dem yeşildir. Bazıları çok çiçek açar, bazıları hiç çiçek açmaz. Bazıları çok güneş ister, bazıları gölge sever. Bazılarını sık sık sulamalısınız, bazılarını ise çok seyrek..Bütün bunları, bitkileri gözleyerek, okuyarak ve bir bilene danışarak öğrenebilirsiniz. Haydi! Tembel, tembel oturmayın, kalkın çiçeklerinizi sulayın. Eğer çiçeğiniz yoksa gidin çarşıdan satın alın veya çiçeği çok olan bir arkadaşınızdan isteyin.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 00:06