Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Ocak 2010       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

Esneklik potansiyel enerjisiyle ilgili çözümlü soru örneği verir misiniz?

Esneklik Potansiyel Enerjisi
  • Esnek cisimlerin gergin veya sıkışık konumda iken depoladıkları enerjidir. Bir yay x kadar sıkıştırılırsa, yayda depolanan enerji W=1/2 k.x2 olur.Esnek cisimleri denge konumundan ayırmak için iş yapılır ve yapılan iş kadar enerji aktarılır. Denge konumundaki bir yay x kadar sıkıştırılır ya da gerilirse, yayda enerji depolanır. Yay x kadar sıkıştırılır ya da gerilirse yayın geri çağırıcı kuvveti, F = – k .x olur (-işareti F ile x'in zıt yönde olmasından kaynaklanıyordur)!
k : Yay sabiti olup yayın cinsine ve uzunluğuna bağlıdır. x kadar sıkıştırılan ya da gerilen yayda depolanan esneklik potansiyel enerji,W=1/2 k.x2 bağıntısı ile bulunur. Yaydaki uzama ya da sıkışma arttıkça depolanan enerjide artar!
  • Örnek Soru:Esneklik katsayısı k olan bir yaya m kütleli bir cisim sürtünmesiz yatay bir düzlem üzerinde V hızıyla gelip çarparsa cismin hızının sıfır olduğu anda yaydaki x sıkıştırma miktarı ne olur?
    Çözüm: Cismin hareketinden dolayı sahip olduğu kinetik enerjinin tamamı, yayda esneklik potansiyel enerjisine dönüşür. 1/ 2m V2 = 1/2 kx2 => x = m/k . V olur (sıkışma miktarı)!
Son düzenleyen nötrino; 16 Ocak 2016 11:45