Arama

Kıtalar - Avrupa - Tek Mesaj #3

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Ocak 2010       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Avrupa
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi


Ekonomi

Avrupa ekonomisi, 50 farklı devlet içinde 710 milyondan fazla kişiyi kapsar. Benzer diğer kıtalar, Avrupa devletlerinin farklı zenginlikleri, en fakirlerinin diğer kıtalardaki en fakir devletlerin yaşam standartlarından ve GSYİH koşullarından çok üstünde olmasına rağmen. Zenginlikler farkı en kabaca Avrupa boyunca batı-doğu bölümünde görülebilir. Batı Avrupa ülkelerinin hepsi yüksek GSYİH ve yaşam standartlarına sahipken Avrupa ekonomilerinin pek çoğu hala eski Yugoslavya ve çöken Sovyetler Birliği'inden hasıl olmaktadır. Buradaki Avrupa sözcüğü Avrupa ekonomisi sınırlarını Asya'da Kıbrıs sınırı olarak içerir.
Kıta olarak Avrupa dünyada en büyük ekonomiye sahiptir. Avrupa'nın en geniş ulusal ekonomisi Almanya olup, nominal GSYİH sıralamasında dünyada 3.ncü sırada, satın alma gücü paritesine (SAGP) göre beşinci sıradadır. Avrupa'nın ikincisi Birleşik Krallık olup, nominal GSYİH'de dünya üçüncüsü ve SAGP'de altıncıdır. Avrupa Birliği dünyanın en geniş (IMF ve Dünya Bankası'na göre 2005) veya ikinci en geniş ekonomisidir (CIA world Factbook-2006).

Avrupa dış dünyada en fazla ABD, Brezilya, Japonya, çin ve Rusya ile ekonomik ilişkiler içerisindedir.
Kişi başı GSYİH
Ad:  Europe-GDP-PPP-per-capita-map.png
Gösterim: 838
Boyut:  6.3 KB

Ekonomik Gelişme
1945 öncesi: Endüstriyel büyüme
II. Dünya Savaşı öncesi büyük finansman ve endüstri devletleri Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya idiler. Endüstri devrimi Britanya'da başladı ve hızla Avrupa'ya yayıldı.
1945-1990: Soğuk savaş dönemi
II. Dünya Savaşı'nı takiben, Avrupa'nın ekonomisi ve alt yapısı parçalanmıştı.
Avrupa Birliği'nin yükselişi
1991 yılında Batı Aavrupa ve Rusya etrafında komünizm çöktüğünde bu devletler serbest piyasa ekonomi sistemine adapte olmaya çalışıyorlardı. Mamafih, başarı derecesinde çeşitli farklar vardı. Merkezi Avrupa devletlerinden olan Macaristan, Slovenya, Romanya ve Polonya kabul edilebilir çabuklukta adapte oluyordu. Buna rağmen Sovyet Devletleri'nden Rusya ve Ukrayna kolayca ufalanabilen alt yapılarını reform etmek için uğraşıyorlardı. Batı Avrupa yeni demokratik doğu ile ekonomik bağlarını çabukça geliştirecekti. Eski Sovyet devletleri değişim ile meşgül olduğunda Yugoslavya sivil savaşta küçülüyordu. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya 1991 yılında eski Sovyet devletleri ile birleşmek için uğraşıyordu. Rusya ülkenin doğu kısmını kontrol ediyordu. Ve altyapısını soğuk savaş döneminde başka yere nakletmişti. Batı uzun yıllar doğuyu eşit seviyeye getirmek için uğraştı. Barış Yugoslavya'ya on yıldır gelmedi ve 2003 yılı ile hala orada pek çok NATO ve Avrupa Birliği barış gücü askerleri Bosna-Hersek, Makedonya ve Kosova'da hazır bulunuyor. Savaş ekonomik büyümeye şiddetlice zarar veriyordu. 1990 yılında sadece Slovenya gerçek ilerleme kaydediyordu. Bu zamanda Avrupa Birliği'nde 16 üyeden 12'si Avrupa Bölgesi'nin parçası haline geldi. Bu ülkeler arasında para birliği sağlandı. Kalan üç devlet olan Danimarka, İsveç ve Birleşik Krallık kendi ulusal paralarını kullanmaktadırlar. Türkiye de kendi parası olan Türk Lirası (Turkish Pound)'nı kullanmaktadır.

Para birimi ve Merkez Bankaları

Avrupa içindeki çoğu ülkelerin para birimi, Avrupa Birliği'nin para birimi olan Avro'dur. Avrupa Birliği üyesi olup kendi ülke parasını kullanan ülkelerden Birleşik Krallık ve Danimarka'dır. Üye olmadığı halde Avro kullanan ülkeler ise Monako, San Marino ve Vatikan'dır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!