Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
01:12, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 13 Aralık 2025 - 01:12
Arama
MaviKaranlık Forum
Medya Haber
-
Tek Mesaj #1271
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Ocak 2010
Ziyaretçi
Haiti'deki depremde 75 bin ölüm
Haiti'de 12 Ocak'ta meydana gelen depremde 75 bin kişinin öldüğü, 250 bin kişinin yaralandığı açıklandı.
Sivil Savunma Dairesi, 7 büyüklüğündeki depremde 1 milyon kişinin de evsiz kaldığını bildirdi.
Sivil Savunma Dairesi tarafından bu akşam yapılan yazılı açıklamada, felaketzedeler için barınak, gıda, su ve ilaç bulunamadığı belirtildi.
Açıklamada, depremde başkentteki binaların yarısının yıkıldığı kaydedildi.
Bu arada depremin ardından şu ana kadar 90'dan fazla kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Başkentin "atom bombası atılmış gibi dümdüz olduğu" belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) sözcüsü Elisabeth Byrs, bunların iyi haberler olduğunu, kurtarma çalışmaları ve insani yardım çabalarının şu anda Port-au-Prince dışında bulunan ve kurtarma ekiplerinin giremediği bölgelere yoğunlaştığını belirtti.
OCHA, tıbbi yardım, cesetlerin toplanması, barınak ve içme suyu sağlama ve sağlık personelinin iş görebilmesinin öncelikli olarak önem verdikleri faaliyetler olmaya devam ettiğini kaydetti.
Byrs, Port-au-Prince ve civarında enkazdan hala canlı çıkarma umudunu taşıdıklarını belirtti.
Türk ekibi mucizeye imza attı
Haiti'de Türk arama kurtarma ekibi Yeni Yüksektepe GEA, bir mucizeye daha imza attı. Depremin 5. gününde "Canlı yok" denilen bir alışveriş merkezine giren ekip 3 kişiyi daha kurtardı. Ekip daha önce de bir kişiyi kurtarmıştı.
GEA Arama Kurtarma Grubu, ABD Fema South Florida Task Force 2 ekibiyle Carribean Alışveriş Merkezi'nde arama ve kurtarma çalışmalarına katıldı.
GEA üyelerinden İbrahim Doğru, "Kazazedelerin olduğu enkazda sesleri duyabiliyorduk. son kurtarılan kazazedeler daha önce kurtarılan kazazedelerin yakınında bulunmaktaydılar. Etraflarında reyonların metal rafları ve içindeki malzemelerle birlikte ezildikleri için yanlarına ulaşmak için rafların enkazdan temizlenmesi gerekiyordu. Bu da çok uzun bir zaman aldı. Küçük bir delik açılarak daha iyi iletişim kuruldu. Ayrıca bir sopanın ucuna bağlanan şişe ile birlikte az bir miktarda su yine aynı delikten ulaştırıldı. Uzun bir çalışmadan sonra enkaz temizlendiğinde yanlarına ulaştık ve sıkıştıkları yerden kurtardık. Bu anlattıklarım yaklaşık 14 saat sürdü. Kazazedeyi sedye yardımı ile birlikte açmış olduğumuz tünelden çıkardık" dedi.
Kurtarılan kişilerin isimleri ve bilgileri şöyle: Mireille Boulos Bittmev (41), depremden 85 saat sonra kurtarıldı. Indra La Fontaın (40), depremden 102 saat sonra kurtarıldı. Jean pheleppe (30), depremden 103 saat sonra kurtarıldı.
Haiti'de GEA'nın yanı sıra Türk Kızılayı, AKUT, Kimse Yok Mu Yardım Derneği de bulunuyor.
Ülkede şiddet artıyor
Depremin ardından yardım dağıtımlarında aksaklıklar yaşanırken, başkent Port Au Prince'de şiddet olayları artıyor. Port Au Prince'de elektrik sisteminin çökmesi sonucu güneşin batmasıyla birlikte kent karanlığa gömülüyor. Bu nedenle akşamları daha tehlikeli olurken, bazı mahallelerden silah sesleri duyulmaya başlandı.
Haiti'de görev yapan Brezilyalı bir fotomuhabir, çekim yaptığı sırada saldırıya uğradı, fotoğraf makineleri ile üzerindeki bazı malzemeye el konuldu.
Yardım çok, dağıtım zor
Sadece yardım malzemeleri için kullanılan uluslararası havaalanına da gün içinde çok sayıda uçak iniş kalkış yapıyor. Havaalanının hemen her noktası yardım malzemeleri ile dolup taşarken, dağıtımın henüz hedeflenen noktanın çok gerisinde olduğu öğrenildi.
BM'nin giriş ve çıkış yaptığı kapılar önünde toplanan ve gün boyu bekleyen Haitililer ise, buradaki BM çalışanlarından, yardım ekiplerinden ve gazetecilerden iş ya da gıda yardımı taleplerinde bulunuyor.
ABD ordusundan havadan yardım
Amerikan silahlı kuvvetleri, depremin yerle bir ettiği Haiti'ye havadan gıda ve su yardımı yapmaya başladı.
Amerikalı askeri yetkililer, 14 bin yemeye hazır tayın ve 15 bin litre suyun başkent Port-au-Prince'in kuzeydoğusuna havadan atıldığını belirtti.
Amerikan askerleri ayrıca Port-au-Prince'te harabe halindeki Başkanlık Sarayının yanına helikopterle indi.
Gazeteciler, Amerikan ordusunun 82. hava indirme tümenine bağlı 50 kadar paraşütçünün dört helikopterle, kentin merkezinde bulunan, dev bir mülteci kampıyla çevrili Başkanlık Sarayını güvenlik altına almak için geldiklerini belirttiler.
Bazı Haitililer, Amerikan askerlerinin yardım operasyonlarının başlamasından bu yana giriştikleri bu en gösterişli inişi, ülkelerinin egemenliğine karşı bir hareket ve bir işgal olarak gördüklerini söylediler.
Askeri yetkililer, şimdi bütün Haiti'ye havadan yardım atmayı planlıyorlar. Bu arada, Haiti'deki bin Amerikan askerine 2 binden fazla Amerikalı deniz piyadesi katılmaya devam ediyor.
Depremin ardından ülkedeki geniş çaplı yağma ve şiddet hareketlerinin arttığı bir sırada gelen deniz piyadeleri, ağır silahlarla donatılmış bulunuyor. Deniz piyadeleriyle birlikte bir düzine helikopter ve sahra hastaneleri de hizmet veriyor.
Haitili çocuklar evlat edinilecek
Bu arada ABD, Haiti'yi yerle bir eden depremde öksüz kalan çocukları evlat edinmeye yönelik işlemleri kolaylaştırdığını açıkladı. Amerikan İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, çocukların Amerikan topraklarına nakilleri sırasında pasaport ya da Haiti'den verilmesi gereken belge istenmeyeceğini belirtti.
Haitili çocukları evlat edinmek isteyen Amerikalı ailelerin, Haiti hükümetinden çocukların ABD'ye gidebilmelerine olanak sağlayacak belgeleri beklemeleri de gerekmeyecek.
Bu kolaylığın öksüz çocukların durumlarını meşru olarak belgelemeleri durumunda uygulanacağının altını çizen Napolitano, "Bizim önceliğimiz, geçen hafta meydana gelen felaketten sonra ailelerin Haiti'de bir araya gelmesi, ama öksüz kalan ve ABD'de evlat edinilme koşullarına sahip bu çocuklara yönelik insani jest, onlara ihtiyaçları olan ilginin gösterilmesini sağlayacak" ifadesini kullandı.
Fransa da benzer bir açıklamada bulunmuştu. BM Çocuk Fonu Unicef, 2 milyon kadar çocuğun Haiti'yi vuran depremden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiğini duyurmuştu.
Çocuğun yardımına CNN muhabiri koştu
Amerikan CNN televizyonunun ünlü sağlık muhabiri Sanjay Gupta depremin yerle bir ettiği Haiti'de enkazdan çıkarılan başından ağır yaralı bir kız çocuğunu ameliyat etti.
Adı açıklanmayan Haitili 12 yaşındaki çocuğun ilk ameliyatını Dr. Varl Vinson ve ekibi yaptı ancak ikinci ameliyat gerekti. Port Au Prince kıyısındaki ABD'ye ait Carl Vinson uçak gemisinde ve bölgede sinir cerrahı olmadığı için CNN'in Atlanta'daki merkezi arandı.
Merkez Port Au Prince'de bulunan Santaj Gupta'ya ulaştı. ABD'de bir hastanede görev yapan, CNN'nin sağlık muhabiri sinir cerrahı Gupta, helikopterle uçak gemisine getirildi. 40 yaşındaki Gupta, hem ameliyatı görüntüledi hem de eldivenlerini giyerek uçak gemisindeki cerrahlarla ameliyatı yaptı.
Gupta, çocuğun kurtarıldığını ve yardım etmekten gurur duyduğunu söylerken, CNN, çocuğun "USNS Comfort" hastane gemisine götürüleceğini ve ailesi bulunana dek burada kalacağını duyurdu.
ABD Başkanı Barack Obama, geçen yıl, Afganistan ve Irak'ta da hastaların yardımına koşan Gupta'ya sağlık dairesi başkanlığını teklif etmiş, ancak Gupta ailevi sebepleri ve kariyerini gerekçe göstererek teklifi kabul etmemişti.
Takviye barış gücü bekleniyor
BM Güvenlik Konseyi'nin, deprem felaketinin yaşandığı Haiti'ye takviye barış gücü gönderme kararı alması bekleniyor. BM'nin Haiti'de bugün itibariyle 7 bini asker ve 2 bini polis olmak üzere yaklaşık 9 bin barışı koruma görevlisi bulunuyor. Güvenlik Konseyinin takviye güç gönderme kararı alması halinde bu sayının 12 bin 500'in biraz üzerine çıkması bekleniyor.
Türk polisler Türkiye'ye dönecek
Bu arada, Başkent Port Au Prince'de Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan 52 kişilik Türk polis gücünden, Ocak ayında süresi dolacak 13 polis memuru ile 5 polis eşi ve 6 çocuk, Türkiye'ye dönecek. Türkiye'ye dönecek polislerin yerine yeni polisler gönderilmeyecek.
Haiti'de kalacak görev süreleri devam eden 39 polisle ilgili kararın ise daha sonra verileceği bildirildi.
CNN Türk - 19.01.2010
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 01:12
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız