Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
29 Ocak 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

MAKET


Alm. (verkleinertes) Modell (n), Entwurf (m), Skizze (f), Schema (n), Fr. Maquette (f), İng. Model. Bir yapı veya eşyânın çok küçük ölçüde yapılmış modeli. Maket malzemesi olarak karton, tahta ve selefon gibi hafif, dayanıklı ve işçiliği kolay olanlar tercih edilir.

Balmumu ve killi toprak gibi malzemeler de heykelcilikte kullanılabilir. Araştırma safhasında olan önemli liman, gemi, baraj, tren, uçak gibi şeylerin bütün boyutlarının belli bir oranda küçültülerek yapılması ile onların maketleri ortaya çıkar.

Matbaa ve basım tekniğinde, dizicinin sayfa düzenini sağlayan çizime de maket denir.

Sinema tekniğinde kullanılan birçok maket, yakından filme alınarak, gerçekmiş gibi gösterilir. Millî, dinî yapı veya şahıs heykellerinin maketleri, müzelerde saklanır. Üçüncü Ahmed Çeşmesinin altın kaplı büyük maketi Topkapı Sarayı Müzesinde saklanmaktadır.

İstanbul Süleymaniye Câmiinde, Kâbe-i muazzamanın çok güzel bir maketi bulunmaktadır. Maketçi, istenen boyutta her çeşit maket yapabilen kişidir. Güzel sanatların bir dalı olan maketçilik; bilgi, kâbiliyet ve dikkat isteyen bir iştir.
Son düzenleyen perlina; 27 Haziran 2016 09:49
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....