Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kaşıntı nedir?


Kişiye inanılmaz rahatsızlık veren, uykusuzluk, gerginlik yaratan kaşınma arzusudur. Esas nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, histamin salgısı beyinde kaşınma duyusunu harekete geçirmektedir. Zaman zaman bir deri hastalığı, bazense organlarla alakalı bir rahatsızlığın semptomu olabilirken psikolojik nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir.

Kaşıntı Kimlerde Görülür?
Çok belirgin rahatsız edici özellikleri olan egzama,kurdeşen,su çiçeği gibi deri hastalıklarında kaşıntı görülür. Yaşlı insanlarda ortaya çıkan kuru deri sebebiyle gözüken kaşıntı ise döküntü olmadan ortaya çıkan kaşıntıya örnektir, ayrıca uyuz benzeri bir takım parazitlerden ötürü ortaya çıkan hastalıklar da kaşıntıya neden olmaktadır. Dermataloji uzmanı doktorlar basit muayene yöntemleriyle tanı ve tedaviyi kolayca görebilirler. Vücudunuzda yer alan benlerin birinde kaşıntı gözüküyorsa kanser oluşumu ortaya çıkmış olabilir ve tanı için biyopsi gerekir.

Böbrek yetmezliği, hepatit, guatr, demir eksikliği, polistemi, multiple myeloma, nörolojik hastalıklar kaşıntıya neden olabilir. Lenf nodüllerinde ortaya çıkan lenfomalar da bazen kaşıntı semptomu verebilir.

Tedavisi
Doktorunuz kaşıntının sebebini bulmak için; cilt muayenesi, kan testler, gerekirse biyopsi yaptıktan sonra. Sebep deridense tedavi kaşıntıyı giderir. Ancak iç organlardan kaynaklanan bir kaşıntı varsa ilaç ve ultraviyole ışın tedavisi gerekebilir.

Öncelikle kaşıntı başladığında sıcak duş yasaklanmalı, serin ortam ve ince kıyafetler kaşıntıyı azaltır, kullandığınız sabun hassas ciltler için olmalı, banyodan çıkarken sabun artığı kalmamasına ve çıktıktan sonra nemlendirici kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. Su çiçieği ve böcek ısırması gibi durumlarda kalamin içerikli losyon kullanmak yardımcı olabilmektedir. Kaşıntı çok rahatsız edici bir durumdur ancak tedavisi bulunmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:32