Arama


Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
31 Ocak 2010       Mesaj #10
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
Çiçeklerin bakımı... Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış ; genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır. Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinanın kilometre bakımını yapargibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerdede böyle düşünmek yanlıştır.

Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilerede günlük su vemek gerekir. Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır. Çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir.

Çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir. Ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir. Bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitlerini düşürmektedir.

Genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir. Bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir. Acaba bitki güneşmi görmüyor yoksa aydınlıkmı veya suyunumu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemliside siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkata edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.

Benjamin bakımı
Benjamin yeşil yapraklı bir bitki olup bulunduğu ortamı sevmekte veya uyum sağlamakta biraz zorlanan bir bitkidir. Benjamin ağacının çok farklı cinsleri bulunmaktadır gövdesi örgülü düz yaprakları iki renkli olmak üzere farklı cinsleri bulunmaktadır. Size gelen bir benjamin iki gün içerisinde neredeyse bütün yapraklarını döktü hemen telaşa kapılmayın yapraklarını dökmesinin sebebi bulunduğu yeri sevmemesinden kaynaklanmaktadır.

Ofisinizin veya evinizin içerisinde bitkiyi 3 gün aralıklarla gezdirin nerede yapraklarını dökmediyde orada bırakınız 2-3 hafta içerisinde yaprakları tekrar yeşillenecektir. Sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur. Su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır. Günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir. Siz evinizden veya ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.

Orkide bakımı
Cam vazo içerisinde kendi saksısı vardır taşlar ve aksesuarları sunuş amaçlı hazırlanmıştır.
taşları boşaltınız saksını boş camın içerisine koyunuz.
Orkidenin yerini sık sık değiştirmeyiniz.
Bulunduğu yerde hava sirkulasyonu olmasın.
Hergün yarım çaybardağı suyu seramik kabın içine boşaltınız köklerinden suyu çekecektir.
Haftada bir camın içerisindeki suyu boşaltın taze su koyunuz.
Günde 2-3 saat güneş veya aydınlık görmeli.
Çiçeklerine kesinlikle su gelmemeli yeşil yapraklarını nemlendirebilirsiniz.
Belirli bir zaman sonra çiçeklerini dökmeye başlayacaktır.
hepsini döktükten sonra kökten yukarı doğru çıktığınızda 2. boğumdan kesilmeli.
Aynı bakıma devam ediyorsunuz bakıma göre 2-4-6 ay içerisinde tekrar
kökten bir filiz vererek çiçeklenecektir.
Sıcaklık 16-18 derece arası olmalı, ortam nemli olmalı.


Kentya bakımı
Kentya yeşil yapraklı bir bitki olup çok kaliteli bir bitkidir. Bu bitki zaman içerisinde yapraklarının uçları az miktarda kuruyabilir. Nemli ortamı çok sevmektedir. Sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur. Su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir. Saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır. Günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir. Siz evinizden veya ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.

Bonsai bakımı
Bonsai sulama
Ağacınızı, suyun saksının dibinden dışarı atıldığını göreceğiniz şekilde tam manasıyla sulayın. Toprağın yüzeyi kuruyup daha açık bir renk almaya başlamadan tekrar sulamayın. Daha sonra ağacınızı tekrar tam manasıyla doyurarak sulayın.

Bitkinizin sulamaya ihtiyacı olduğunu anlamanın basit yolları. Bitkiyi kaldırın ve ağarlığına bakın suya ihtiyacı olan bitkiler hafifler. İkinci yöntem 1.5 santim civarı parmağınızı toprağa batırarak bitkinin ihtiyacını anlamak eğer kuruluk 1.5 santimi geçmişze bitkinizi sulayın. Üçüncü method bitkinize ince bir tahta çubuk saplayın belirli zamanlarda bu tahta çubuğun nemliliğine bakarak bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Kış bakımı
Eğer yaşadığınız bölgenin kışları çok soğuk ve don olayları oluyorsa ağaçlarınızın ekstra korumaya ihtiyaçları olabilir. İmkanınız varsa günbatımından sonra bitkilerinizi çatı gibi korunaklı bir yerin altına alınız bu onların dikey hava akımından korunması için çok önemlidir.

Saksılarınızı biraz yüksek yerlere koyarak altlarına biraz kalınca gazete kağıdı koyarak yalıtım sağlayın. Eğer rüzgarlar ve donlar çoksa gazete kağıdının bir ucunu yukarı doğru katlayarak saksıyıda içine alın. Plastik korumalar kullanmayın. Isıtılmayan bir oda, garaj yada kilerde kış süresini geçirmesi için ağaçlarınızın kullanılabilir.

Yinede saksılarınızın altına yalıtım için gazete kağıdı yerleştiriniz. Eğer bonsai’nizde donma belirtileri görürseniz budamadan önce yapıcak en iyi şey yeni filizler çıkana kadar beklmektir. Ağaçlar kuvvetli yapılarıyla sizleri şaşırtacaktır. Ağaçların su ihtiyaçlarını dikkatle gözlemeyi unutmayın.

Sulama daha uzun aralıklarla yapılabilinir. Çiy noktasına dikkat ediniz. Kışın birkaç gün içinde nem kolaylıkla kaybolabilir. Kışın gübreleme yapmayınız. Kabarık yeni filizler çıkana kadar gübreleme yapmayınız.

ilkbahar bakımı
Yılın bu zamanı yeniden büyüme, saksı değişimi, yenilenme ve yenidendüzenleme zamanıdır. Hızlı büyüyen ve birkaç yıldır aynı saksıda duran genç ağaçların saksısı değiştirilmelidir. Bunu yapmadan önce daha büyük yada değişik bir saksıya geçirmeyi planlayıp planlamadığınızı iyice düşünün.

Aslında saksısında küçük bir yerdeğiştirme yeterli olacaktır. İsterseniz tabiki radikal bir yeniden düzenleme yapabilirsiniz. En ideal saksı değiştirme filizler maksimum büyüklüklerini ulaşıp daha açılmaya başlamadan önce yapılmalıdır. Bu bir iki hafta btikinin yeni besleyici kökler çıkıp besin almaya başlamadan önce kendi içindeki reservleri kullanarak yaşamasını kolaylaştırır.

Eğer büyük çapta kök budaması yapılmadıysa bu süre kısalır.Gölgede rüzgardan korunaklı bir yerde ve nem oranının iyi olduğu bir yerde çalışın. Ve yanınızda gerektiğinde köklere sıkmak için su dolu bir sprey şişesi olsun. Keskin aletler kullanın ve temiz kesikler yapın. Ağacınız gençce daha sık kök budaması yapabilirsiniz.

Büyük kökleri keserek alın. Unutmayın ağacın üst tarafıyla kök tarafı birbirine oratılı bir şekilde büyür. Kökleri iyi ayarlarsanız agaçda ona göre güzel bir gelişim sağlayacaktır. İmkanınız oldukça Bonsailer için üretilmiş özel bitki besinleri kullanınız. Eğer bulamıyorsanız bu sıvı besinlerin içindeki oranlara dikkat ederek alınız.

Bitkinin toprak karışımında bir miktar kendini yavaş bırakan katı gübre kullanbilirsiniz. (Osmocote® granulleri or Gro-Power® bitki tabletleri) Son saksı değişiminden bu yana kökleriniz yeterince büyümemişler mi? O zaman daha kalın oranlı bir toprak karışımı kullanın, saksının suyu iyi drenaj ettiğinden emin olun sıvı besinlerinizin nitrogen oranını düşürün yada fosfat oranını arttırın VE birkaç yıl kökleri ellemeyin.

Bu işlemlerden sonra bitkiyi bir hfata direk güneş ışından ve rüzgardan koruyunuz ve yavaş yavaş bityi oratamına tekrar alıştırınız. Birkaç hafta sonra (yada 1 ay) sıvı besinleri kullanmaya başlayınız. Son olarak açmasını tamamlayan çiçekleri kesiniz. Çok karmakarışık bir gövde yada dal istemiyorsanız yeni çıkan filizlere müdahale edin. Dal başına bir yada iki çift filiz kalacak şekilde budayın. Budamalardan sonra aletlerinizi temizleyin ve yağlayın.

Yaz bakımı
Yörenize uygun ağaçlar yetiştiriniz. Önerilen kalın aralıklı toprak karışımları kullanınız. Ağaçlarınız sağlıklı ve böceksiz tutmaya çalışın. Ağaçlarınızı her hafta çeyrek birim döndürünüz. Bu her tarafının yeterli güneş, temiz hava almasını sağlayacaktır. Bitkileriniz özellikle hızlı büyüyenlerin kontrolünüzden çıkmasına engel olunuz.

Yeni filizleri uzadıklarında çimdiklemeyi unutmayın. Uğraşıp yapdığınız şeklin bozulmasına izin vermeyin. İnce ve sıkı büyüme sağlayın hava ve ışık akımı için. Ağaçlarınızın ihtiyaçlarına göre özel sulama yapmayı unutmayınız. Ağaçlarınızı öğleden sonraları çok güneş almayacakları gölge mekanlara taşıyın. Bitkilerinizi çakıl,çim yada kuru yaprak kaplı bir zemin üzerinde kısa ayaklı tezgahlarda tutun. Zemini sabahları ıslatın.

Ağaçlarınıza arada sıra duş yaptırın. Ağaçlarınızı baharda daha büyük saksılara yerleştirin. Yada bitkileriniz kuru yaprak yada agaçtozu bulanan yerlere gömün. Köklerin tahliye deliklerinde çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bitkileriniz birlikte tutun ama birbirlerine değmemesini sağlayın ve iyi hava akımı için yer bırakın.

Mümkünse ağaçlarınızı toprağa gömün. İstenmeyen tepe büyümelerini budayın. Eğer bonsai’nizde kurmul yaorak varsa onu gölgeye koyun ve biraz su verin. O gün biraz daha su verin. Köklerin yavaşça toparlanmasını sağlayın onları SUYA BOĞMAYIN.Bitkilerinizi gübrelemeyi(sıvı besin) unutmayın.

Yaz sonumda çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar.

Sonbahar bakımı
Yılın ikinci büyüme sezonudur. Yine ağaçlarınızın kontrolünüzden çıkmasını engelleyin özellikler çabuk büyüyen ağaçlarda (ardıç gibi). Uzadıkça yeni filizleri çimdikleyin. Saksıdaki toprağın tahliyesini kontrol edin. Çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar. Ardıçlar ve çamlar içinde geçerlidir. Ayrıca bu iki cins en iyi bu dönemlerde telle sarılabilinir.

Lucky bamboo (şans bambusu) bakımı
Şans bambusu bakımı kolay ve dayanıklı bir bitkidir. Çubuk şeklinde kafasında burgulu olanları dışı renkli bir cam vazo da olmalıdır. Çünkü bambunun suyunu değiştirmemelisiniz. Hep üstüne ilave ederek bakımını yapınız suyun rengi biraz yeşil olacaktır.

Ama zaten bataklık bitkisidir. Onun bu ortam çok hoşuna gidecektir. 15 günde bir suyunu tamamen boşaltıp tazeleye bilirisiniz. Güneş veya soğuğa karşı dayanıklıdır kendini dış etkenlere karşı koruyabilen bir bitkidir. Diğer piramit ve değişik dekordaki bambularıda suyunu hep üstüne ilave ederek sulayınız dışındaki süngerden suyunu çekecektir.
Son düzenleyen perlina; 5 Kasım 2016 18:15