Arama

Ölü Nedir? - Tek Mesaj #2

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
2 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

ÖLÜ


♦ a.
1. Bir insanın naa'şı; cesedi: Ölüyü kefenlemek.
2. Yaşamı son bulan, ancak insanların anısında yaşayan kimse: Ölülere saygı göstermek.
3. Ölmüş olan insan: Bu kazada üç ölü iki yaralı var.
4. Bir hayvan adıyla birlikte ve tamlanan olarak, o hayvanın leşi: Kedi ölüsü.
5. Arg. Hileli kumar aracı, özellikle de cıvalı zar, işaretli iskambil kâğıdı.
6. Ölü benzi gibi solgun, cansız görünüşlü yüz için kullanılır. ll Ölü fiyatına, değerinden oldukça ucuza, yok pahasına: Mallanmızı ölü fiyatına satıyoruz, yine de alıcı yok.ll Ölü gözü gibi, sönük, fersiz ışık için kullanılır. ll Ölü salı, halk arasında teneşire verilen ad. ll Ölü soyucu, bir kimsenin içinde bulunduğu güç koşullardan yararlanarak kendisine çıkar sağlayan kimse için kullanılır. ll Ölüler ülkesi, mitolojide ölü ruhların toplandığı yer; öbür dünya. ll ölüsü kandilli, kınalı, “Allahın belası, murdar" anlamında kullanılan bir sövgü sözü (arg.). ll Ölüsü dirisine binmek, tehlikeli ve aceleci bir durumun yarattığı karışıklığı belirtmek için kullanılır. ll Ölüsü ortada kalmak, cenazesini kaldırma işini yapacak kimsesi olmamak. ll Bir kimsenin ölüsünü öpmek, "şunu yapmazsan çok sevdiğin biri ölsün" anlamında kullanılan yemin sözü: Annemin ölüsünü öpeyim ki her şey söylediğim gibi oldu. ll Ölüyü güldürür, bir kimsenin şakacı olduğunu belirtmek için kullanılır.

—Adli tıp. Ölü sertliği, ölümden sonra kol ve bacakları oynamaz hale getiren sertlik. (Bk. ansikl. böl.)

—Arkeol. Ölüler kitabı, eski Mısır'da Yeni imparatorluk döneminden kalma, cenaze töreniyle ilgili metin. Bu metnin bir örneği, açıldığında uzunluğu birkaç metreyi bulan bir papirüs tomarına yazılarak mezarlara konurdu. (Bk. ansikl. böl.)

—Bes. san. Ölü sertliği, pastırmacılıkta, kesilmiş hayvanın bedeninde, kesimden 1-8 saat sonra ortaya çıkan katılaşmaya verilen ad. (Parçalama işlemi ölüm sertliği sırasında yapılır. Sertlik 24 saat sonra çözülür.)

—Cez. huk. Ölülere hakaret ve sövme. (Bk. ansikl. böl.)

—Folk. Ölü hamamı, ölümden belli bir süre sonra genellikle kadınlar arasında düzenlenen ve yas süresinin bittiğini belirten tören. (Yas hamamı da denir.) [Bk. ansikl. böl.] ll Ölü helvası -HELVA. ll Ölü aşı ya da yemeği - AŞ.

—Sey. oy. Ölü oyunu, ana temasını Anadolu'da çok yaygın olan ölüp dirilme motifinin oluşturduğu, çeşitli oynanış biçimleri olan seyirlik bir köy oyunu. (Ölüm, yakınların üzüntüsü, ağıt yakma, dirilme ve eğlence gibi ana bölümlerden oluşur.)

—ANSİKL. Adli tıp. Ölü sertliği. Ölü sertliğinin nedeni kaslardaki miyozinin pıhtılaşmasıdır. Pıhtılaşma, büyük bir olasılıkla, kas kendini besleyemez hale geldiği zaman ortaya çıkan asitlerin (laktik ya da sarkolaktik asit) etkisiyle meydana gelir. Bu olay ölümden bir ila altı saat sonra başlar ve kokuşma olayları miyozini erittiği ya da cesedin eklemleri oynanabildiği zaman ortadan kalkar. Ölü sertliği ölümün kesin kanıtıdır. Kaslar artık elektrik uyarılarına cevap vermez.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 10 Eylül 2016 01:59