Arama

Katır (Equus mulus) - Tek Mesaj #2

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Katır

Vikipedi, özgür ansiklopedi


250px Mule
Katırlar kısır hayvanlardır.

Katır, erkek eşek (aygır) ile dişi at (kısrak) çiftleştiğinde meydana gelen çoğu kez kısır melezi'dir. Erkek at (aygır) ile dişi eşek (******) çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün kusurlarını taşır. Bardo katırdan daha az dayanıklı olduğu için seyrek olarak yetiştirilir. Katırlar kısır hayvanlar olmalarına rağmen dünyada yaklaşık 60 katırın doğum yaptığı tespit edilmiştir.
Katırlar attan küçük, eşekten büyük, her ikisinden daha kuvvetlidir. Türkiye'de en çok Van'ın Başkale ilçesinde bulunup İran'dan kaçak mazot taşımakta kullanılmaktadırlar. Dişisinin erkeğine göre daha iri ve kuvvetli olduğu bilinmektedir. Bu hayvanlar bilindiğinin aksine bozuk yollarda eşekten daha az kullanışlıdır. Başkale'de mazot kaçakçılığıyla uğraşan hemen her evde 100 katır olduğu ilginç bir bilgidir.

Katırın inatçı ve biniciye zorluk çıkarması ise efsanesi pek doğru değildir, katırların binicinin güvenliğini sağlayan reflekslerde bulunduğu görülmüştür.