Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tüm Vücutta Kaşıntı
Tüm Vücutta Kaşıntı, Kaşıntı insanların yaşamlarını kabusa döndüren bir deri hastalığıdır. Normal olarak vücudumuzun herhangi bir yerinde meydana gelen kaşıntıyı pek önemsemeyiz. Ne zamanki bu kaşıntıların artışı ciddi boyutlara varınca o zaman farklı bir şeylerin olduğunu kavrarız. Peki bu kaşıntılar neden olmaktadır? Kaşıntıların sebepleri nelerdir? Bu kaşıntılar neden vücudun belli bölgelerinde yoğunlaşmaktadır? Herkesin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Konumuzu ana hatlarıyla ele aldığımızda elbette işin boyutu değişiyor.Kaşıntı, insan vücudunda meydana gelen birçok sebebe bağlı olarak deri üzerinde karınca geziyormuş hissiyatı veren deride yanma ve bir şeyler batıyormuş duygusu yaratan deri rahatsızlığına denilmektedir.

Kaşıntının bir çok sebebi vardır. Bu sebeplere genel çerçeve çizecek olursak, mantar hastalıklarının sebep olduğu, egzama rahatsızlığın sebep olduğu, bazı iç hastalıkların sebep olduğu, alerjik reaksiyonlarda da kaşınmaya neden olur ve psikolojik rahatsızlıklarda kaşınmaya sebep olmaktadır. Fakat deri hastalıkları içerisinde kaşıntıya sebep olanlardan bir tanesi kurdeşendir. Bu alerjiler vücutta aniden ortaya çıkarak deri üzerinde kızarıklık oluşturur. Kaşınan yeri kaşıdıkça cildin o kaşınan alanı kabarır ve kaşıntı hissini daha da arttırır. Deri hastalıklarından bir tanesi de egzamadır. Egzamalar vücudun belli alanlarında daha fazla artış gösterir.

Herhangi ilaçlar, besinler ve vücuda değen alerjik maddeler egzamanın oluşmasına sebep olur. Diğer cilt rahatsızlıklarından biri de likenlerdir. Liken insanlar arasında pek fazla bilinmemektedir. Çok fazla kaşıntıya sebep olur, doktorlar tarafından çabucak anlaşılır. Deride kırmızı lekelerin oluşmasına neden olur. Derinin parazitlerin neden olduğu rahatsızlıklardan bir tanesi de bit ve uyuzdur. Uyuz hastalığında akşamları çok şiddetli kaşıntılar oluşur ve bu kaşıntılar sonucunda kırmızı kabukların oluşmasına neden olur. Bit ise nereye girdiyse orada kaşıntıya sebep olur. Özellikle bitler vücuttaki kanı emerek o bölgede kaşıntıya sebep olur.

Bitin vücutta en fazla yerleştiği yer saçlardır ardından genital alanlardır. İç hastalıklardan olan özellikle karaciğer rahatsızlıkları kaşıntılara sebep olmaktadır. Tabi karaciğer rahatsızlığın olduğunu belirlemek ise ancak tıbbi tahlillerle mümkün olmaktadır. Böbrek rahatsızlıklarından sonra meydana gelen kaşıntılarda ciltte problem olmasına neden olur.

Anemi rahatsızlıklarında da kaşıntılar meydana gelmektedir. Bütün vücut kandan meydana geldiği için kansızlık da vücutta kaşınmalara sebep olur. Özellikle bayanların en büyük sorunlarından bir tanesi vajinada meydana gelen kaşınmalardır. Mantar hastalıklarının sebep olduğu kaşınmalar çok ciddi problemdir.

Genital alana sürekli olarak epilasyon yapılmazsa ciddi kaşınmalara sebep olmaktadır. Bağırsakta olan parazitler de kaşıntılara sebep olmaktadır. Tiroidin çok ya da az çalışması kaşınmalara neden olmaktadır. Vücutta kaşınma nedenlerinden bir tanesi de alerjik reaksiyonlardır. Alerjik hastalıkların nedeni ise vücudunuza giren besinlerin vücuda zarar verdiğinde tepki vermesidir. Bu tepkilerden bir tanesi kaşınmalardır ve yenilen besinlerin ardından kırmızı lekeler belirmektedir. Kimyasal maddelerde vücutta tepkimelere yol açmaktadır. Özellikle mutfakta, banyoda kullandığımız temizleyici maddeler cildimizde çok fazla zarar vermektedir. Bazı kimyasal maddeler cildi tahriş ederek, deride kızarıklık oluşmasına neden olmaktadır.

Psikolojik rahatsızlıklara bağlı insanlarda meydana gelen kaşıntılarda az olmayan bir grubu oluştururlar. Çok fazla stres, depresyon ve ruhsal gerilime neden olan duygusal hal bozuklukları çok güçlü kaşıntıya sebep olur. Bu rahatsızlığa sahip insanlar birçok tahlil yaptırmalarına ve hekim dolaşmalarına rağmen teşhis alamayabilirler. Kaşıntılı işaretler çoğu zaman akşama doğru çok fazla olur. Uykunun ileri safhasında kaşıntılar fazlalaşır. Fazla duş alınması veya derinin nem miktarının azalması kaşıntıyı çoğaltır. Kaşıntılı hastalıklara sahip olan insanlar da ruhsal gerginlik fazlalaştıkça belirtiler daha da artar. Sıcak mekanlar çoğunlukla kaşıntıyı fazlalaştırır.

Kaşıntı ile hekime başvuran hastaların kaşıntılarının ne zaman ortaya çıktığını, ne zaman fazlalaştığını ve alansal olarak hangi alanlarının kaşındığını iyi tanımlamalıdır. Çoğunlukla millet arasında yapıldığı gibi kaşınan alanların zarar verici bir madde dökmek ya da sürmek deri belirtilerinin özelliğini değiştirir ve teşhisi zorlaştırır. Kaşıntı sonucu fazla terleme, kilo verme gibi iç rahatsızlıkları düşündüren işaretler varsa kesinlikle doktora anlatılmalıdır. Kaşıntı ile hastaneye başvuran hastaların mühim bir kısmında, önemli bir rahatsızlık saptanmamakla birlikte, kaşıntı ara sıra önemli hastalıkların ilk işareti olabileceğinden kesinlikle bir cilt doktoruna gitmeleri ve gerekli tahlilleri yaptırılmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:34