Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Yoga'nın Tarihçesi
· Yoga, Hindistan’da doğmuştur, kökeni tam olarak açıkça bilinmemektedir.
· Yoga ile ilgili ilk bulgular İ.Ö. 3000 yıllarına aittir. Bulgular arasında yoga duruşlarında tanrısal kişileri gösteren mühürler vardır. Bunlardan birinin yoganın mitolojik kurucusu “Shiva” olduğu saptanmıştır.
· Yogadan teknik bir terim olarak söz edilmesine ilk kez Veda’larda rastlanmaktadır. Veda’lar 2000 yılı aşkın bir sürede yazılan ve ağızdan ağıza gelecek kuşaklara geçen ilahiler, özdeyişler ve şiirlerden oluşmuştur. (Veda = Bilgelik)
· Çok tanrılı dinden sonra her gücün sahibi bir özel tanrı düşüncesi ve her şeye yetkin bir tek güç anlayışına geçilmiştir. Bu tek güç Veda’larda Brahman olarak belirtilmiştir.
Bu gerçeğe denetim, çalışmak, bağlılık yani yoga disiplini sayesinde varılmaktadır.
· Yüzeydeki çalkantılı duygular dindirilip, mantık sessizleştirilince algı farklılaşır. Yoga aslında işte bu farklı algılamanın gelişimidir.
· Yoga ile ilgili en büyük eser Bhagavadgita’dır. Bu eser hareket, bağlılık ve bilgi yogasıdır. Hareketli yaşam içinde bağımsızlığa erişebilmenin üstünde durulmaktadır.
· Yoga, dogmatik inançlara değil sadece insanın kendi gücüne inanmasını gerektiren bir benliği geliştirme tekniği olduğu için dinsel toplum tarafından kuşkuyla karşılanmıştır. Yoga bir din değildir, çok eski çağlardan beri öğretmenden öğrenciye kişisel ders olarak verilmiştir.





Yoga Nedir?
· Yoga, Hindistan’dan doğmuş binlerce yıllık geçmişi olan bir uygulamadır.
· Yoga, birlik ve bir olma anlamına gelen eski bir Sanskritçe sözcükten, ‘’Yuj’’dan türer. Yogi’nin bir anlamı da kendisiyle bütünleşmiş kişi demektir.
· Yoga, yaşamımıza yeni bir açıyla dokunmamızı sağlar. Bilincimiz ahenkli ve doğal bir şekilde uyanır, genişler. Beden güçlenip esnekleştiği ve zihin sakinleştiği zaman yaşamımızdaki kalıpların, oynadığımız rollerin farkına varır, farklı bir bakış açısı kazanırız. Gördüğümüzü kabul edebiliriz. Bilinçlenmeye başlarız.
· Bu farkındalıkta kendimizi tanır ve temel ve içsel bir tatmin buluruz; yaşamın uç noktalarında karşılaşabileceğimiz her şeye katılımcı, anlayışlı bir tavır alırız.
· Kendimizi yeniden yaratamayız, yaşama uyumlu hale gelir, büyürüz.
· Bedensel asanalar, nefes alıştırmaları, dikkat toplama gibi disiplinlerden oluşan yoga sayesinde yaşamı yaşama şeklimiz değişir, dünya anlayışımız ve duygularımız derinleşirken daha sağlıklı daha genç, daha neşeli bir birey oluruz
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 22:59