Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Boz fok

Vikipedi, özgür ansiklopedi






Korunma durumu: Asgari endişe (LR/lc)
260px Grey seal breast feeding 1150144

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Pinnipedia
(Yüzgeç ayaklılar)
Familya: Phocidae (Fokgiller)
Cins: Halichoerus
Nilsson, 1820 Tür: H. grypus

Binominal adı Halichoerus grypus
Fabricius, 1791




Boz fok (Halichoerus grypus), fokgiller (Phocidae) familyasının Halichoerus cinsine mensub, Kuzey Atlantik Okyanusu kıyılarında yayılmış bir fok türü.

Özellikleri

Bayağı foktan (Phoca vitulina) çok daha cüsseli yapısıyla ayrılır. Bunun dışında, bayağı fokların kafaları yuvarlağımsıyken, boz foklarda baş daha sivri olarak devam eder. Erkeklerde koyu gri zemin üzerinde açık renk lekeler bulunurken, buna karşın dişiler gümüş gri zemin üzerinde koyu lekelere sahiptirler. Yavrular beyaz embriyo kürkle dünyaya gelir, 5 hafta sonra bunun yerini normal post alır.
230 cm boyu ve 220 kg ağırlığıyla erkek bir gri fok, bayağı fokdan belirgin olarak daha büyüktür. Ancak dişi bir boz foktan da (180 cm, 150 kg) epeyce büyüktür. Bundan başka erkekler dişilerden daha büyük bir buruna sahiptirler. Cinsiyetler arası yapı farklılığı, sadece çok az fokta bu kadar göze çarpar.ve hem sudu hem karada yaşar

Dağılım

Boz foklar birbirnden ayrılmış üç popülasyonda ortaya çıkarlar.
  1. Doğu Atlantik boz fokları özellikle İzlanda, Büyük Britanya Adası, İrlanda Adası ve Faroe Adaları'nın sahillerinde, ender olarak Kuzey Denizi'nde yaşarlar.
  2. Batı Atlantik gri fokları Kanada'nın Labrador, New Brunswick ve Yeni İskoçya sahillerinde yaşarlar.
  3. Baltık Denizi boz foku (H. g. balticus) kendine özgü bir alt tür olarak geçer. Bu fok önceleri tüm Baltık Denizi'nde dağılmış durumdaydı. Ancak yaygın avlanmayla birlikte kuzey kesimlerde (İsveç, Finlandiya, Estonya sahilleri) çekilmişlerdir. Fakat bu arada gittikçe daha sık olarak boz foklar (ekseriya genç olanları), Polonya ve Mecklenburg-Vorpommern sahillerinde dolaşırlar ve düzenli olarak Vorpommersche Boddenlandschaft Milli Parkı 'da misafir olurlar.