Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
04:00, 3 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 10 Aralık 2025 - 04:04
Arama
MaviKaranlık Forum
Koyun Otu ve Sağlık için Faydaları
-
Tek Mesaj #1
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010
Mesaj
#1
Ziyaretçi
Koyunotu
(Agrimonia Eupatoria)
Koyunotu (Agrimonia Eupatoria)
yöresel olarak kızılyaprak
kasıkotu
fıtıkotu
kuzu pıtrağı ve eğer otu olarak da bilinir. Güneşli kuru yerlerde
yol ve orman kıyılarında
çimenliklerde
tepelerde ve bayırlarda
ormanların açıklık bölgelerinde ve harabeliklerde yetişir. Küçük sarı çiçekleri
uzun bir salkımı andırır. Bitkinin tümü yumuşak tüylerle kaplıdır. Iri yaprakları 10 cm kadar uzun ve kenarları dişlidir. Arslanpençesi ailesinden olan bitkinin boyu 80 cm kadar uzar. Çiçeklenen bitki
Haziran' dan Ağustos' a kadar toplanır. Pek çok bitkide olduğu gibi
onun öyküsü de çok eskilere dayanır. Onu eski Mısırlılar bile tanıyorlardı. Bitki
boğaz
anjin ve boğaz hastalıklarında
faranjit
aft ve ağız boşluğu mukoza iltihaplarında da düşünmek gerekir. Meslek gereği olarak çok zorunda olan kişiler
bir önlem olarak
her gün koyunotu bitki çayı ile gargara yapmalıdırlar. Bitkinin yaprakları
kansızlıkta ve yaralanmalarda büyük başarı ile kullanılır. Ayrıca
romatizma
lumbago
sindirim zorlukları
karaciğer sertleşmesi (siroz) ve tıkanıklıkları ve dalak hastalıklarında da etkilidir. Günde 2 bardak bitki çayı yeterlidir. Herkes
yılda 1 veya 2 kere
daraltıcı
toplayıcı ve öteki önemli özellikleri nedeniyle
en başta gelen şifalı bitkilerimizdendir. Dr. Schirbaum şöyle diyor: "Günde 3 bardak çay bir süre içildiğinde
kalp
mide
bağırsak ve akciğer büyümesini iyileştirir. Ayrıca
100 gr koyunotu
100 gr yoğurtotu ve 100 gr hindiba karışımı ile elde edilen çay harmanı kullanılır. Sabah aç karnına 1 bardak ve gün boyunca 2 bardak içilmelidir.
sığırkuyruğu bitkisinde de olduğu gibi ağız boşluğu ve yutak iltihaplarına karşı büyük bir iyileştirme gücüne sahiptir. Onu koyunotu banyo katkısıyla banyo yapması önerilir. Koyunotu böbrek ve mesane rahatsızlıklarını giderir." (Referans1: M.Treben). Varis ve baldır çıbanlarında koyunotu merhemi özellikle önerilir. Hazırlanan merhem günde 3 kez varis ve baldır çıbanlarının üstüne sürülür. Karaciğer rahatsızlıklarında
Kullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki
akşamdan orta boy 1 su bardağı kaynar suyla haşlanır
5 dakika beklendikten sonra süzülür . Yukarıda belirtilen miktarda içilir.
Banyo Katkısı: 200 gr ince kıyılmış bitki bir tam banyo için kullanılır.
Karaciğer Çay Harmanı: 100 'er gr Koyunotu
yoğurtotu ve hindiba eşit oranda karıştırılır. Yarım tatlı kaşığı karışım
orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır
5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarıda belirtilen şekil ve miktarda içilir.
Koyunotu Merhemi: Iki avuç dolusu ince kıyılmış yaprak
çiçek ve sap iyice kızdırılan 250 gr içyağı veya bitkisel margarinde 1 dakika kadra karıştırılarak bekletilir
sonra kapağı kapatılarak serin bir yere alınır. Ertesi gün tekrar ısıtılır
bir tülbentten geçirilerek süzülür
cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 04:04
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...