Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
15:44, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazartesi, 08 Aralık 2025 - 15:45
Arama
MaviKaranlık Forum
Yarpuz (Filiskin) ve Sağlık için Faydaları
-
Tek Mesaj #1
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010
Mesaj
#1
Ziyaretçi
YARPUZ
Diğer İsimleri :
Filiskin, Narpuz, Pülüskün, Yabani nane, Mentha pulegium
Botanik Bilgi :
Ballıbabagiller familyasındandır. 10 -30 cm. boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak gelişen iki türü vardır.Gövdesi ve yaprakları tüylüdür.Yaprakları kısa saplı olup, oval şekildedir.Yaprakları çiçeğinin hemen altında bulunur. Çiçekleri morumsu pembedir. Çiçek ve yaprakları gövdeye belli aralıklarla sıralanmıştır. Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır. Kuvvetli kokusu vardır.Antik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır.
Yetiştirildiği Yerler :
Anadolu’nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür.
Toplanması-Saklanması :
Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.
Bilinen Bileşimi :
Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, pulegon adlı madde yönünden zengindir.
Faydaları
Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir.
Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar.
Erkeklik kuvvetini artırır.
Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir.
Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür.
Sindirimi kolaylaştırır.
Balgam söktürücüdür.
Kadınlarda rahmin büzülmelerini güçlendirerek aybaşı dönemini kolaylaştırıp rahatlatır.
Kullanım Şekli :
1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu çay, günde üç kez içilebilir.
UYARI :
Fazla yenirse göz kararması ve baş dönmesi yapar.
Düşüğe neden olabileceği için gebelikte yarpuz alınmamalıdır.
Böbrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kaçınmalıdır.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 15:45
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...