Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı İmparatorluğu, Doğu ile Batı arasında, Avrupa-Asya ve Afrika'ya hakim olmuş bir imparatorluktur. Bu imparatorluğun ilk yüzyıllarında hedefleri İstanbul'u almak ve İstanbul'un stratejik yerleşimini kullanarak asıl büyük imparatorluk amacını gerçekleştirmek isteyen Yıldırım Bayezit'ten Fatih'e bütün Osmanlı Sultanları bu uğurda uzun yıllar mücadele etmişlerdir.

İstanbul, bölgede önemli bir siyasi güç olan Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti olmasının yanısıra, iki kıtayı ve iki denizi birbiriyle bağlayan stratejik konumu itibariyle de önemli bir merkezdi. Bundan dolayı tarihte pek çok devletin topraklarına katmak istediği bir kara parçasıydı.
Bunun yanında İstanbul, İslam devletleri açısından farklı bir öneme haizdi. İslam peygamberi Hz.Muhammed, İstanbul'un Müslümanlar tarafından feth edileceğini 7. yüzyılda sahabelerine müjdelemiş ve İstanbul'u fethedecek komutan ve askerlerden övgüyle bahsetmiştir.Bu sebeple tarihe geçen İstanbul kuşatmalarının büyük çoğunluğu İslam devletleri tarafından yapılmıştır.

İstanbul'un fethi gerçekleştirilince de kent imparatorluğun yönetim merkezi, başkenti olmuştur.