Karpuz
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilimsel Sınıflandırma
- Alem
- Bölüm
- Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
- Sınıf
- Magnoliopsida (İki çenekliler)
- Takım
- Familya
- Cucurbitaceae (Kabakgiller)
- Cins
- Tür
- Binominal Adı
Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü.
Özellikleri
- En önemli özelliği unutkanlığı gidermesidir.
- Kansere karşı en fazla koruyan meyvedir.
- Kanı temizler, böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar: Çünkü içerdiği sıvı oranı nedeniyle karpuz, idrarı büyük oranda artırır.
Kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.
Üretimi
Karpuz tarımı, dünyada ve Türkiye'de oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dünya karpuz üretiminin %25’i Türkiye'de yapılmaktadır.
İklim İsteği
Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmamalıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12 °C’nin üzerinde olmalıdır. Nem oranı fazla olan yerlerde hastalıklar görülebilir.
Besin Değerleri
100 gr. dilimlenmiş karpuzun besin değerleri şöyle sıralanabilir: 26 kalori; 0,5 gr. protein; 0,3 gr. lif; 0 kolesterol; 10 mgr. fosfor; 7 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 320 mgr. potasyum: 590 IU A vitamini ve 7 mgr. C vitamini.
Ayrıca Bknz Karpuz Yetiştiriciliği
Son düzenleyen asla_asla_deme; 14 Mayıs 2010 21:22