Arama


BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2010       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Karpuz
Vikipedi, özgür ansiklopedi

YDbdw

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem
    • Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm
    • Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
  • Sınıf
    • Magnoliopsida (İki çenekliler)
  • Takım
    • Cucurbitales
  • Familya
    • Cucurbitaceae (Kabakgiller)
  • Cins
    • Citrullus
  • Tür
    • C. lanatus
  • Binominal Adı
    • Citrullus lanatus
Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü.

Özellikleri
  • En önemli özelliği unutkanlığı gidermesidir.
  • Kansere karşı en fazla koruyan meyvedir.
  • Kanı temizler, böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar: Çünkü içerdiği sıvı oranı nedeniyle karpuz, idrarı büyük oranda artırır.
Kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.

Üretimi
Karpuz tarımı, dünyada ve Türkiye'de oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dünya karpuz üretiminin %25’i Türkiye'de yapılmaktadır.

İklim İsteği
Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmamalıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12 °C’nin üzerinde olmalıdır. Nem oranı fazla olan yerlerde hastalıklar görülebilir.

Besin Değerleri
100 gr. dilimlenmiş karpuzun besin değerleri şöyle sıralanabilir: 26 kalori; 0,5 gr. protein; 0,3 gr. lif; 0 kolesterol; 10 mgr. fosfor; 7 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 320 mgr. potasyum: 590 IU A vitamini ve 7 mgr. C vitamini.

Ayrıca Bknz Karpuz Yetiştiriciliği
Son düzenleyen asla_asla_deme; 14 Mayıs 2010 21:22