En sevdiğim posterlerimden birinde şöyle yazar: "Hayat bir sınavdır.Altı üstü bir sınav.Eğer bu gerçek bir yaşam olsaydı, size nereye gideceğiniz ve ne yapacağınız söylenirdi." ne zaman bu esprili hayat felsefesi aklıma gelse, hayatı fazla ciddiye almamam gerektiğini hatırlarım. Hayata ve bize sunduğu birçok engele bir sınav, yada, sınavlar dizisiymiş gibi baktığınız zaman, karşınıza çıkacak her engeli gelişmeniz için bir fırsat olarak görmeye başlarsınız, ister bir sorun bombardımanı altında olun, ister altından kalkılamıyacak gibi görünen sorumluluklar ve engellerle karşılaşın , bunlara bir sınavmış gibi bakabilirseniz, daima başarma imkanınız vardır.Sizi zorlayan engele tepeden bakmaya başlarsınız.Ama bu engelleri,hayatınızı sürdürebilmek için mutlaka kazanılması gereken savaşlar gibi görürseniz, sizi adamakıllı çetin bir hayat bekliyor.Mutluluğu tatma ihtimaliniz olan tek zaman, her işinizin tam istediğiniz gibi gittiği anlardır.Eh bunun da pek sık olmadığını hepimiz biliriz. Bir deney olarak, bakalım bu yöntemi önünüzdeki bir sorun üzerinde uygulayabilecekmisiniz? Şu anda sizi üzen ergenlik yaşında bir çocuğunuz veya, canınızı sıkan bir patronunuz olabilir.Konuyu bir sorun değil, bir sınav olarak görmeye çalışın ve kendinize şu soruları sorun: "Bu konu neden yaşamımda bulunuyor? Ne anlamı olabilir ve bunu aşabilmem için neler gerekir? Konuya farklı bir açıdan da bakabilirmiyim? Bunu birçeşit sınav gibi görmem mümkün mü? Bu stratejiyi bir kez denerseniz , sorulara vereceğiniz karşılıkların ne kadar değiştiğini görüp şaşıracaksınız. Eskiden ben yeterli zamanım olmadığından yakınır dururdum.Oradan oraya koşturur , listemdeki herbir işi mutlaka bitirmeye çalışırdım. Bunu yapamayınca da, çektiğim sıkıntı yüzünden zaman çizelgemi, ailemi, koşullarımı, ya da, bir dolu başka şeyi suçlardım.Sonra gerçeği anladım. Mutlu olmak istiyorsam, hedefim daha çok zaman yaratabilmek için hayatımı düzenlemek olmamalıydı,bunun yerine, yapmam gerektiğini sandığım şeylerin tümünü yapamıyacağımı anladığım noktaya karar vermek olmalıydı. Bir başka deyişle, aşmam gereken gerçek engelim, mücadelemi bir sınav olarak görmekten ibaretti.Konuyu bir sınav olarak görebilmek hayatımdaki en büyük kişisel sorunlarımdan biriyle başa çıkmamı sağladı.Hala arasıra zamanım yetmiyor, diye yakındığım vardır, ama kesinlikle eskisi gibi değilim. Her şeyi olduğu gibi kabul etmeyi çok daha fazla öğrenmiş durumdayım.