Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
03:38, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Perşembe, 11 Aralık 2025 - 03:39
Arama
MaviKaranlık Forum
Amino Asitler - Arginin
-
Tek Mesaj #2
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010
Mesaj
#2
Ziyaretçi
Arginin
Arginin (Arg,R) bir alfa-aminoasittir. Molekül ağırlığı 174.2 g/mol ve molekül formülü C6H14N4O2'dir. Sistematik ismi 2-amino-5-(diaminometiliden amino) pentanoik asit’tir.
L-arginin, doğada bulunan proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten biridir. Kodları, CGU, CGC, CGA, CGG, AGA ve AGG şeklindedir.
Memelilerde, bireyin organizmasının gelişim safhasına ve sağlık durumuna bağlı olarak yarı temel aminoasit ya da koşullu aminoasit olarak sınıflandırılır. Bebekler yeterli miktarda arginin sentezleyemediklerinden, ihtiyaçları olan arginini besinsel olarak dışarıdan almaları gereklidir.
Arginin, 4 karbon alifatik düz bağ içerir. Bu bağın uzun yan zinciri hidrofobik özellik taşımasına rağmen bu yan zincirin ucunda bir guanidyum grubu bulunmaktadır. 12.48’lik bir pKa‘ya sahip olan guanidyum grup nötr, asidik ve hatta bir çok bazik ortamda bile pozitif yüklüdür. Böylece guanidyum grup, alaninin temel kimyasal özelliklerini ortaya koyar. Çift bağ ve nitrojen yalnız elektron çiftleri arasındaki konjugasyondan dolayı pozitif yükler bir çok H-bağı oluşturarak delokalize olurlar.
Besin kaynakları:
Arginin, temel amino asitler sınıfında değildir; insan vücudunda üretilebilir ve direk gıdayla alınması gerekmez. Fakat biyosentetik döngüde yeterli miktarda arginin üretilmez ve bir kısmı beslenme yoluyla tüketilir. Iyi beslenmeyen ve bazı fiziksel sorunları olan bireylere arginin içeren gıdalar tüketmeleri önerilir.
Arginin çeşitli gıdalarda bulunur. Bunlar:
Hayvansal kaynaklar: Süt ve süt ürünleri (yoğurt, peyniraltı suyu proteini içecekleri, beyaz peynir, rikotta), sığır eti, kümes hayvanları eti (tavuk, hindi), sülün, bıldırcın, su ürünleri (pisibalığı, ıstakoz, salomon, karides, salyangoz, tuna).
Bitkisel kaynaklar: buğday tohumu ve unu, esmer buğday, granol, yulaf unu, kabuklu yemiş (hindistancevizi, ceviz, kaju, badem, fındık, fıstık), çekirdek (ayçiçeği, susam, balkabağı), bezelye, soyafasulyesi.
Biyosentezi:
Arginin, sitosolik enzimlerinin ardışık olarak argininosükinat senteziyle (ASS) ve argininosükinat liyazıyla (ASL) sitrülinden sentezlenir. Her arginosükinat molekülünün sentezi için ATP’den (adenosin trifosfat) AMP (adenosin monofosfat) hidrolizi gerekir. Bu yüzden bu sentezleme enerji bakımından masraflıdır.
Sitrülin, farklı kaynaklardan türetilebilir.
Nitrik oksit sentezi (NOS) ile argininden,
Prolin ya da glutamin/glutamat katabolizmasıyla ornitinden
DDAH ile asimetrik dimetilargininden (ADMA)
Arginin, glutamin ve prolin bağ yapma yolları çift yönlüdür. Böylece, bu amino asitlerin kullanımı ya da üretimi hücre tipine ve gelişim evrelerine bağlıdır.
Tüm vücut bazında, arginin sentezi böbrek-bağırsak ekseninde gerçekleşir. Bu bölgelerde, glutamin ve glutamattan sitrülin üreten ince bağırsak epital hücreleri böbrek proksimal tübül hücreleriyle işbirliği içindedir. Böbrek hücreleri, sitrülini döngüden çıkarıp arginine çevirir. Sonuç olarak, bağırsak ya da böbrek fonksiyonlarının zayıflaması endojen arginin sentezini azaltır, ve besinle alınması gereken miktarı artırır.
Sitrülinden arginin sentezi diğer hücrelerde de düşük değerlerde gerçekleşebilir. Sitrülin NoS kataliz tepkimelerinin yan ürünüdür ve sitrülin-NO veya arginin-sitrülin yollarını izleyerek arginine dönüşebilir. Bir çok hücrede, NO sentezini destekleyerek belli bir dereceye kadar argininin yerini tutabilir.
İşlevi:
Arginin hücre bölünmesinde, yaraların iyileşmesinde, vücuttan amonyak atılmasında, bağışıklık sisteminde ve hormonal dengede önemli bir rol oynar.
Gıdalarla alınan L-argininin yararları ve işlevleri aşağıdaki gibidir:
Nitrik oksit sentezinde uyarıcıdır.
Vücutta, yaşlanmayı önleyen en önemli hormonların salgılanmasını artırır.
Bağışıklık sistemini geliştirir.
Kalp hastalıkları riskini azaltır.
Kas kütlesini artırır.
Adipoz doku vücut yağlarını azaltır.
İnsülin duyarlılığını geliştirmeye katkıda bulunur.
Erkeklerde kısırlık riskini azaltır.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 03:39
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...