Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
00:33, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 12 Aralık 2025 - 00:34
Arama
MaviKaranlık Forum
Amino Asitler - Glutamat
-
Tek Mesaj #1
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010
Mesaj
#1
Ziyaretçi
Glutamat
Glx veya Z glutamik asit veya glutamini simgeler. Glutamik asit, proteinleri oluşturan 20 amino asitten biridir. İnsan vücudundaki esansiyel amino asitlerin arasında yer almaz. Molekül formülü C5H9NO4'tür ve molekül ağırlığı 147.13 g/mol’dür. Sistematik adı (2S)-2-aminopentanedioik asittir. Kodonları GAA ve GAG şeklindedir.
Glutamik asidin karboksilat anyonu glutamat olarak bilinir. pKa’ sı 4.1’dir ve bu fizyolojik pH’ta baskındır.
Fonksiyonları ve Kullanım Alanları:
Glutamat, hücre metabolizmasında anahtar moleküldür. İnsan vücudunda, besinsel proteinler sindirilerek amino asitlere parçalanırlar. Bu aminoasitler de, vücutta, diğer fonksiyonel rollerde metabolik bir yakıt gibi çalışırlar. Amino asit indirgenmesinde anahtar proses transaminasyondur. Transaminasyon esnasında, amino asitin amino grubu, transaminazla katalize olan alfa-ketoasite transfer olur. Tepkime şu şekilde gerçekleşir: R1-amino asit + R2-alfa-ketoasit ⇌ R1-alfa-ketoasit + R2-amino asit
En yaygın alfa-ketoasit, sitrik asit döngüsünde ortaya çıkan alfa-ketoglutarattır. Alfa-ketoglutarat transaminasyonu sonucunda glutamat oluşur. Ortaya çıkan alfa-ketoasit genelde kullanışlıdır ve yakıt olarak kullanılabilir ya da daha sonraki metabolizma proseslerinde substrat olarak kullanılır. Bu proseslerden bazıları şöyledir:
Alanin + alfa-ketoglutarat ⇌ pürivat + glutamat
Aspartat + alfa-ketoglutarat ⇌ oksaloasetat + glutamat
Pürivat ve oksaloasetat, hücre metabolizmalarının anahtar bileşenlerindendir ve substrat olarak veya glikoliz, glukonejeniz ve sitrik asit döngüsü gibi temel proseslerde ara ürün olarak görev yapar.
Glutamat, fazla nitrojenin vücuttan atılmasında büyük rol oynar. Glutamat, suyla deaminasyon tepkimesi gerçekleştirir. Deaminasyon, glutamat dehidrojenazla katalizlenen oksidatif bir tepkimedir ve aşağıdaki gibidir:
glutamat + su + NADP+ → alfa-ketoglutarat + NADPH + amonyak + H+
Amonyak, kareciğerde sentezlenen üre olarak vücuttan atılır. Böylece, transaminasyon, nitrojenin amino gruptan çıkartılmasını sağlayan, ara ürün olarak glutamat oluşturan ve sonunda vücuttan üre şeklinde atılmasını sağlayan deaminasyonla bağlatılıdır.
Serbest glutamik asit, soya sosu içeren bir çok gıdada mevcuttur. İnsanların hissedebildiği 5 temel tadı da içerir. Glutamik asit genelde gıda katkı maddesi olarak ve sodyum tuzlarının, monosodyum glutamatın (MSG) yapısında tat geliştirici olarak kullanılır.
Besin Kaynakları:
Tüm et ürünleri, kümes hayvanları ürünleri, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri çok iyi birer glutamat kaynağıdırlar. Protein zengini bazı bitkisel ürünler de glutamat içerirler.
Besinsel glutamatın %50'si bağırsak hücreleriyle metabolize
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 00:34
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...