Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
12:47, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 10 Şubat 2026 - 12:48
Arama
MaviKaranlık Forum
Amino Asitler - Valin
-
Tek Mesaj #2
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010
Ziyaretçi
Valin
Valin (Val,V) proteinleri oluşturan 22 aminoasitten biridir. İsmini "valerian" isimli bitkiden almıştır. Beslenme açısından dışarıdan alınması zorunlu (esansiyel) olan aminoasitlerdendir.
Orak hücreli Akdeniz anemisinde hemoglobinlerde, bir mutasyon sebebiyle valin, hidrofilik(suyu seven) olan glutamik asidin yerini almıştır. Fakat valin hidrofobik olduğu için hemoglobin olması gerektiği şekilde üç boyutlu yapısına katlanamaz ve alyuvarlar içinde kristalize olur. Valin, yan zinciri her hangi bir yük taşımadığı için nötr bir aminoasittir.
1994 yılında en büyük beş sigara üreticisi firma tarafından yayınlanmış olan bir rapora göre valin sigara içerisine eklenen 599 maddeden biridir. Diğer birçok madde gibi sigara içine niçin eklenildiğine ilişkin bir bilgi yoktur. Ancak son araştırmaların gösterdiği sonuca göre valin, karaciğerden fazla nitrojenin atılmasına ve nitrojenin diğer dokulara taşınmasına yardım eder.
Valin Kaynakları
Valin açısından zengin olan besinler et, süt ve süt ürünleri, mantar, yer fıstığı, balık, susam, soya ürünleri ve mercimektir. Genelde valin ihtiyacı günlük diyetle karşılanır.
Valinin İşlevleri
Valin dallı zincirli aminoasittir. Dallı zincirli aminoasitler grubundaki izolösin ve lösin aminoasitleriyle beraber büyüme, dokuların tamiri, kan şekerini düzenleme ve vücuda enerji sağlama fonksiyonlarında görev alır.
Valin merkezi sinir sisteminin düzgün çalışması için önemlidir.
Yoğun antrenman esnasında valin vücudun enerji ihtiyacını glikozdan karşılamasına yardım ederek enerji için kasların kullanılmasını yani kasların yakılmasını önler.
Valin karaciğerden fazla nitrojenin atılmasına ve gerektiğinde nitrojenin diğer dokulara taşınmasına yardım eder.
Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisine yardım eder.
Beyin hastalıklarının, alkolden kaynaklanan beyin hasarlarının tedavisinde yardımcı olabilir.
Valin vücutta üretilmediğinden gıda yoluyla alınmalıdır.
Akçaağaç balı idrar hastalığında lösin, izolösin ve valin aminoasitleri metabolize edilemez (yıkımı gerçekleştirilemez). Bu hastalığa bu ismin verilmesinin nedeni hastaların idrarının akçaağaç balı gibi kokmasıdır.
Valin eksikliği sinirleri kaplayan miyelin dokuyu etkileyebilir ve sinirsel problemler ortaya çıkabilir.
Düşük proteinli diyetle beslenenler valin takviyesi almayı düşünebilirler. Valin diğer dallı zincirli aminoasitler izolösin ve lösinle beraber alınmalıdır. 2 gr lösin ve valin 1 gr izolösinle birlikte alınmalıdır.
Aşırı dozda valin takviyesi cilt problemlerine ve halüsinasyonlara neden olabilir. Karaciğere rahatsızlık verebilir, amonyak miktarını artırabilir.
Karaciğer ve böbrek sorunları olanlar bir uzmana danışmadan valin kullanmamalılar.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 12:48
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız