Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1285

volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
12 Şubat 2010       Mesaj #1285
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
TEKEL işçileri açlık grevini bıraktı


Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm imkânları kullandıklarını ifade ettiğini söyleyerek, “Başbakan Erdoğan TEKEL işçileri ay sonuna kadar 4-C’ye geçsin dedi” şeklinde konuştu.

Tekel işçilerinin bağlı bulunduğu Tekgıda-İş, açlık grevinin yedinci gününde açlık grevinin bitirilmesi kararı aldı.

Açlık grevindeki Tekel işçilerinin sağlık kontrolünü yapan Türk Tabipleri Birliği heyeti açlık grevi kararının tekrar gözden geçirilmesini tavsiye etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Mustafa Türker ise açlık grevine son verdiklerini fakat eylemlerine aynı kararlılıkla devam ettiklerini açıkladı.

Türk-iş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Tekel işçilerinin durumuyla ilgili olarak yaptıkları görüşmede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “4/C konusunda şu anda yapılabilecek başka bir şeyin olmadığını ifade ettiğini” söyledi.

Başbakan Erdoğan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Tevrul Kavlak'ı Başbakanlık Yeni Bina'da kabul etti.

Kumlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'a Tekel işçileriyle ilgili sıkıntıları tekrar anlattıklarını söyledi.

İşçilerin bir an önce evlerine dönmelerini sağlamak istediklerini ilettiklerini belirten Kumlu, başından beri Tekel işçilerinin işçi statüsünde başka kamu kurumlarına geçirilmesini talep ettiklerini anımsattı.

Başbakan Erdoğan'ın işçilerin eylemi sürdürmelerini kendilerinin de istemediğini ifade ettiğini belirten Kumlu, şöyle devam etti:

“Bununla ilgili Başbakan, 'yapabileceğimiz tüm imkanları kullanarak zaten 4/C 4/C'likten çıktı, ücretlerini iyileştirdik, süresini uzattık, kıdem tazminatını verdik, yeni haklar getirdik' dedi. Bunun dışında hükümet olarak yapacakları bir şey olmadığını ifade etti. Durum bu.”

Gazetecilerin soruları üzerine, yapılan iyileştirmelerle 4/C'nin gerçekten 4/C'likten çıktığını ancak kendilerinin başından beri işçi statüsü konusunda ısrarcı olduklarını, sıkıntının da bundan kaynaklandığını belirten Kumlu, “Sayın Başbakan, şu anda bununla ilgili yapılabilecek başka bir şeyin olmadığını ifade ettiler” dedi.

Kumlu, bundan sonra ne olacağının sorulması üzerine “Oturup değerlendireceğiz” diye konuştu. Açlık grevine devam eden işçiler bulunduğunu anımsatan Kumlu, yeni bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Mustafa Kumlu, “Sayın Başbakan 'bu arkadaşları bu soğukta, karda kışta gönderin' diyor. 'Ayın sonuna kadar bunlar 4/C'ye müracaat etsinler' diyor” dedi.

YAZICI: "İŞÇİLER 30 GÜNLÜK SÜREDE 4/C İÇİN BAŞVURMALARI KENDİ YARARLARINA OLUR"
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, daha önce TEKEL işçilerinin çalışma koşulları, ücret, yıllık kullanılan izin ve emekli olmaları halinde tazminat alabilmelerine ilişkin yapılan iyileştirmeleri tekrarladıklarını belirterek, "Arkadaşlar 4/C'de yaptığımız bu iyileştirmeleri dikkate alarak yasada öngörülen 30 günlük sürede başvurmalarının kendi yararlarına olduğunun altı çizildi" dedi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, daha önce TEKEL işçilerinin çalışma koşulları, ücret, yıllık kullanılan izin ve emekli olmaları halinde tazminat alabilmelerine ilişkin yapılan iyileştirmeleri tekrarladıklarını belirterek, "Arkadaşlar 4/C'de yaptığımız bu iyileştirmeleri dikkate alarak yasada öngörülen 30 günlük sürede başvurmalarının kendi yararlarına olduğunun altı çizildi" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu görüşmesinin ardından bir açıklama da Devlet Bakanı Yazıcı yaptı. Yazıcı bugüne kadar 740 civarında 4/C'den yararlanmak üzere başvuru olduğunu söyleyerek, 400 kişinin yerleştirildiğini bildirdi. Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halen ikamet ettikleri yerlerdeki kamu kuruluşlarına imkân olmaması halinde civar illerdeki kamu kuruluşlarına yerleştirilmelerini sağlıyoruz. 4/C'de yaptığımız iyileştirme, daha önce çalışmayı arzu ettikleri 4/B'ye çok yaklaşmış durumda. Sadece 4/C'yle 4/B arasında b ile c arasındaki fark kadar fark var. Tavsiyemiz bu karda, kışta, soğukta daha fazla eylem ortaya koymadan bir an önce haklarını kullanmak suretiyle daha iyi çalışabilecekleri yerlerde atamalarının yapılabilmesi için bir an önce başvuruda bulunmalarıdır. Bunun altı çizildi."

Açıklamasının ardından gazetecilerin "Ya eylem devam ederse sorusu üzerin Yazıcı, "İnşallah etmez. Arkadaşlarımız da yapılan iyileştirmeleri tamamen özgürce, hiçbir etki altında kalmadan, serin kanlıca, bir kez daha öncelikle kendi ailelerinin, ülkenin şartlarını, kendilerine verileni, hükümetin onlara bu şefkatlice yaklaşımını dikkate alarak bir kez daha değerlendirmeleri halinde kendileri için daha yararlı pozisyonların oluşmasına yol açacak duruma geleceklerdir" dedi.

Yazıcı soru üzerine "eylem bitmesin diye arzu eden" hiçkimsenin olamayacağının altını çizerek, işçilerinde bu eylemin bitmesini istediğini ifade etti. Yazıcı, işçilere 4/C konusunda bilgilendirme eksikliği ve bilgi kirliliği olduğunu kaydetti. Yazıcı şunları söyledi:

"İşçilerin verileri bir kez daha muhasebe etmeleri durumunda kendi kendilerine hem bizleri rahatsız eden bu eyleme son verecekleri inancındayım."

Bir gazetecinin "Ay sonuna kadar imzalamazlarsa ne olur" sorusu üzerine Yazıcı, "1 aylık süre hak düşürücü süredir. Yani 1 aylık süre içinde 4/C statüsünde çalışacağım diye bir irade beyan etmezlerse, bir daha bu statüde çalışma hakkını bulamaz. O hakkı kaybeder" diye konuştu.


(ekolay)