Arama

Pablo Picasso - Tek Mesaj #6

zekkkkkiiiiiiii - avatarı
zekkkkkiiiiiiii
Ziyaretçi
12 Şubat 2010       Mesaj #6
zekkkkkiiiiiiii - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  picasso3.jpg
Gösterim: 13019
Boyut:  22.4 KB
Picasso
25 Ekim 1881'de
Malaga, İspanya'da doğdu. Babası bir ressam ve resim öğretmeniydi. Küçük yasta resim yapmaya babası tarafından yonlendirildi. Resim yeteneği kısa sürede keşfedildi. 1895'te Barcelona Güzel Sanatlar Okulu'na girdi. 1901 yılından itibaren anne soyadı olan Picasso'yu kullanmaya başladı. Desenleri İspanyol bir dergi olan Juventut'ta yayımlandı.

Ünlü ressamın biyografisi
Picasso 25 Ekim 1881’de İspanya’da doğmuştur. ‘Picasso’, 14 ismi olan Pablo Ruiz Picasso’nun annesinin soyadıdır ve ilerki zamanda babasının soyadı olan Don Jose Ruiz yerine bu soyadını kullanacaktır. Picasso’nun babası öğretmendir ve Picasso 10 yaşındayken tayin nedeniyle Atlas Okyanusu kıyısındaki Coruna’ya taşınırlar. Kız kardeşi 8 yaşındayken difteriden ölür.
Babası Coruna’da Güzel Sanatlar Okulu’nda ders vermeye başlar. Babası Picasso’daki resim yeteneğini farkeder ve onu yönlendirir. Hatta babasının bir tablosunu tamamladığında, babası ona hayran kalır ve fırçalarını ona teslim eder. Bir daha da resim yapmaz. 1895 yılında Çıplak Ayaklı Kız tablosunu yapar. 1897 yılında bir resim yarışmasında altın madalya kazanır.
Ekim 1900’de ise arkadaşıyla birlikte dünyanın resim başkenti olan Paris’e gelir. Arkadaşı 1 yıl sonra intihar eder ve Picasso için Mavi Dönem başlar. Bu dönemde tablolarında mavi renk hakimdir. Bu sıralarda Paris’te İzlenimcilik akımı yaygındır ve Monet büyük bir üne sahiptir. Noktacılar adlı bir grup ta İzlenimcilerin karşısındadır. Fakat Picasso kendi resim biçimini geliştirmiştir. Onu izleyen bir grup bile oluşmuştur (Picasso Grubu). Arkadaşı George Braque ile birlikte Kubizm Akımını başlatırlar. Picasso’nun Avignonlu Genç Bayanlar adlı tablosu Kübizm Akımının başlangıcı olur ve bundan sonraki eserlerinde Kübist biçim görülmeye başlanmıştır. Bu tablolar önceleri fazla beğenilmemiş, insanlar tarafından anlaşılamamıştır. Daha sonra ise resimleri gittikçe soyutlaşır. 1912’de kolaj tekniğini kullanmaya başlar. Heykeller de yapar (Boğa Kafası, Keçi).
Picasso ilk aşkı Fernande Olivier’le 1904 yılında tanışır. Fakat hiçbir zaman tek bir kadına sadık olarak kalamamıştır. 1911’de Fernande, Picasso’yu terk eder. Picasso da Fernande’nin bir arkadaşıyla birlikte olmaya başlar, ona Eva adını verir. Eva ile birlikte Gül Dönemi başlar. Tabloları artık daha renklidir. Ne yazık ki Eva da 1915 de hayata veda eder.
Ad:  pic6.jpg
Gösterim: 12751
Boyut:  48.8 KB
Daha sonra bir balerin olan Olga ile tanışır. Picasso 1918’de Olga ile evlenir. Ve Paulo adlı bir oğlu olur. 1921’de Eşeğe Binmiş Paulo adlı tablosunu yapar. Olga ile mutsuz olmaya başlar ve evlerini ayırır. Marie Walter ile tanışır ve kızı Maya doğar, fakat hala Olga’yla evlidir. Picasso kızının da, Maya, Denizci Bebekle adlı tablosunu yapmıştır. Picasso’nun daha sonra da kadınlarla ilşkileri olmuş ve onları tablolarında konu etmeye devam etmiştir. Sonraki yıllarda 2 çocuğu daha olur. 1961’de eşi Olga’nın ölümünden sonra Jacqueline ile evlenir.1967’de bir tablosu yaşayan bir ressamın eserine verilen en yüksek fiyatla satılmıştır. Picasso 1973 yılında ölür. Ölümünden sonra otoportresi beş buçuk milyon dolara satılarak rekor kırar.

Picasso’nun tablolarından bazıları, Soytarılar Ailesi (en büyük tablolarından biri), Top Üzerinde Genç Kız (Gül Dönemi tablolarından), Le Bordel (Genelev), Avignon’lu Genç Bayanlar( Kübizm akımının başlangıcı), Şişe ve Pipo, Keman (aynı nesnenin birçok yönden göründüğü bir tablo), Pernod Şişesi, Guernica, Ağlayan Kadın, Masanın Üzerindeki Boğa Başı, Alacakaranlıkta Cannes Manzarası’dır.
Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2016 12:52