Arama


Acil cevap işte - avatarı
Acil cevap işte
Ziyaretçi
14 Şubat 2010       Mesaj #18
Acil cevap işte - avatarı
Ziyaretçi
Kendine saygıyı özetle BAŞARILARIMIZ bölü İDEALLERİMİZ o larak ifade edebiliriz. Hedeflerimizden kaç tanesine ulaşmış olduğumuz bize kendimize duyduğumuz saygı konusunda çok şey anlatmaktadır. Bu noktada kendimizden beklentilerimizi, başarılarımız ve başarısızlıklarımız karşısındaki tutumuzu, kendimize sorduğumuz soruları –kimim? kim olmak istiyorum? gibi- gözden geçirmemiz gerekir. Gün boyunca hepimiz kendi kendimize sorular sorarız ve çok defa sorduğumuzun farkında bile olmadığımız bu sorular yaşam kalitemizi belirler. Şimdi kendimize soralım; kendimiz hakkındaki eleştirilerimiz ne kadar yapıcı? Doğru soruları sorabilme yani eleştirel düşünme yetisi kendine saygıları yüksek kişilerde görülür. Başarısızlıklarından ve başarılarından ders alan kişiler de yine kendine saygıları yüksek kişilerdir.
ENPATİ Bir başkasının duyguları, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır. Empatinin zıt anlamlısı antipatidir. Bebekler üzerinde yapılan incelemelere göre, doğuştan empati yeteneğimiz yüksek olmakla birlikte, uygun şartlarda hızla kaybedilebilen bir yetenektir. Empati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolu: açık uçlu sorular sormak, yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak, hızlı yargılara varmaktan kaçınmak, kendi davranış ve düşüncelerimizi anlamaya çalışmak, geçmişten ders almak, olayları akışına bırakmak ve kendimiz ve karşımızdakilerin davranışları için belli sınırlar oluşturmaktır. Olumlu amaçlar için kullanıldığında işbirliği, üretkenlik, refah ve mutluluğu artıran bu yetenek, kötü amaçlar için kullanıldığında manipülasyonculuk şeklini alır. Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir. İnsanlar arasındaki kavgalar azalır ve zamanla yok olur. Aile içi empati ise aile bireylerinin karşısındaki insanı kendi yerine koymasıdır. Bu sayede bireyler karşındakinin ne tepki vereceğini bilir ve ona göre davranır.
SORUMLULUKKişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken
yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur.
KİŞİLİK
İnsanları birbirlerinden farklı kılan , kendisi ve çevresindekilere bakış acıları ,onlarla kurabildiği ilişki düzeyleri ve tepkilerini kapsayan çeşitli ortamlarda kendini gösteren bedensel, düşünsel ve ruhsal özelliklerdir.
SOSYAL GELİŞİM
Sosyal gelişim;doğumdan itibaren başlayan yaşam boyu devam eden kişinin başkalarıyla iyi ilişkiler kurmasını ve içinde yaşadığı toplumu uyumunu sağlayan bir süreçtir.