Arama

Kıraç - Tek Mesaj #24

_cesminaz_ - avatarı
_cesminaz_
Ziyaretçi
15 Şubat 2010       Mesaj #24
_cesminaz_ - avatarı
Ziyaretçi
GERÇEK SANATÇILARIN HEPSİ EINSTEIN'DAN DAHA ZEKIDIR...

Sanatçıların yaşarken zaman zaman halkın gözünden kaçsa da öldüklerin de ayrı yere konduklarını söyleyen Kıraç' a göre gerçek sanatçı bildiğini söyleyendir. Galileo ve Christoph Colomb gibi...

kirac2028329 JPG

'Kayıp Şehir' , 'Zaman' , 'Benim Yolum' gibi sevilen albümlerin yanısıra çok
sayıda dizinin müziğine imza atan Kıraç' la Kavacık'ta çalışmalarını yaptığı stüdyosunda konuştuk.

Yolcu kaçıncı albümünüz ?
-Solo olarak yedinci albüm.

Klasikleşmiş türküleri rock tarzında yorumladınız, tepkiler nasıl?
-Şu ana kadar tepkiler çok iyi.Hiç türkü dinlemeyen insanlar bile albümü çok beğendi,'Çok duygulu' dedi.Lirik bir anlatım var.

Şarkıları farklı kıldığınıza inanıyormusunuz?
-Herzaman söylüyorum bu türküler benim türkülerim! Sanki Kıraç'ın kendi bestesiymiş gibi değişik bir havası var. Orijinal hallerini korumaya çalışıyorum ve koruduğuma inanıyorum ama kendime ait çok şey bırakıyorum. Bir anda 50 yıllık,150 yıllık türküler sanki yeni şarkıymış gibi oluyor.

Cem Karaca'dan etkilendiniz mi ?
-Hepsinden etkilendim.

Tarzınızı benzetirler mi?
-Benzetirler. Cem Karaca çok büyük bir üstaddır.Onunla birlikte yıllarım geçti. Ama hepsinden etkilendim. Fikret Kızılok'ta çok önemli birisi. Çok akedemiktir, çok doğrudur yaklaşımları.

"Müslüman, Milliyetçi, Komünistim" diye bir açıklamanız olmuştu, halen geçerli mi?
-Evet

Nasıl oluyor?
-Son derece normal.Okuynalarda gülümsüyorlardır belki. Bunu Cem (Karaca) Baba ile de konuşurduk. Ben 'Milliyetçi' deyince Cem Baba "Ne Milliyetçisiymiş vatansever de şuna" derdi. Bu üç konu yıllarca tüm dünyada bizim gibi ülkelerde insanlar kullanılarak çarpıtılmıştır. Benim çıkardığım sonuç şu : Milliyetçilik elmaysa. komünizm armut zaten. İkisi birbiriyle alakası olan şey değil ki çarpışsın yada karışsın. Bir insan sola doğru bakıyorsa dinle pek alakası yoktur gibi algılanıyordu, biz çocukluğumuzdan beri bunun acısını çektik.

Sanatçıların değeri yaşarken çok fazla bilinmiyor mu?
-Gerçek sanatçılar yaşarken belki popülerdir ama popülist değildir. Belki bütün toplum onun söylediğinin tersini söylüyordur ama bildiklerini söylerler. Bir çeşit Galileo'durlar. Bir çeşit Christoph Colomb'durlar. Gerçek sanatçıların hepsi einstein'dan daha zekidirler! Çok önemlidirler,kafasını daha iyi kullanırlar. Hayal güçleri einstein'dan daha fazladır. Bunu ya müzikle ya resimle yada şiirle ifade ederler. Zaman zaman halkı gözünden kaçar. Ama öldükleri vakit halk yeni sanatçı olmaya çalışanlarla aYnı yere koymaya başlar.

Serdar Ortaç , Demet Akalın şimdi çok kazanıyor,20 yıl sonra kalıcı olacaklar mı?
-Gerçekten buna halk karar verecek.Serdar Ortaç gerçekten iyi şarkı söylüyor. Demet Akalın'ı çok fazla dinlemedim ama yıllar sonra kalacak mı derseniz şu an için öyle gözükmüyor.

Bebeğinizi gördüm,gerçekten size çok benziyor.
-Valla çok keyifli.Baba olmak hissi,sorumluluk duygusunu da beraberinde getiriyor.Dünya yeniden başlıyor.

"EUROVISION'A GÜLMEKTEN KATILIYORUM"

Eurovision'a katılmayı düşünüyormusunuz?
-Katılıyorum zaten, gülmekten katılıyorum!

Milli maç gibi oldu eurovision biliyorsunuz,siz de bu duyguları müziğinizle iyi yansıtıyorsunuz.
-Biz neyi milli algılayacağımıza bir türlü karar veremedik zaten. eğitimde milli olabilmek, yabancı dilde eğitim yapmamak,Türkçe olmasını sağlamak işte milli budur!Kendi dilimizi konuşmayı teşvik etmek, kendi ürünlerimizi yemeyi teşvik etmek.

Siz bir türküyle katılmayı düşünmezmisiniz?
-Türkü olmuyor tahmin ediyorum.Özgün bir şarkı olması lazım.

Sizinde özgün bir tarzınız var.
-Benim katılmam çok şey ifade etmiyor.Eurovision'daki olay şu, amatör,iyi söyleyen birinin gönderilmesi lazım. Büyük bir ülkeye,kendine güvenli bir ülkeye yakışan budur. Ve kendi dilinde tabi ki ! "Bak biz ingilizce konuşabiliyoruz " gibi abuk bir şeyin esprisi içinde olmaya gerek yok! İngilizler Avrupa'da bakacaklar "Ah Türkler ne güzel ingilizce şarkıyla katılmışlar, bunların ülkesinde artık Türkçe konuşulmuyor demek ki herkes ingilizce biliyor,çok kültürlü insanlar" mı diyecekler, ne?

Müzik evrenseldir,her dilde olabilir tabi
-İlla yabancı dille katılmak istiyorlarsa soruyorum niye yabancı dille?

Sertap (Erener) birinci oldu diye olabilir mi?
-Ne oldu birinci oldu da? Türkiye ekonomisi ikiye mi katlandı ? Birşey olduğu yokki! Birşey olduğu sanılıyor ama birşey olduğu yok.
kirac5 20100118 ORJ
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.