Arama

nötrino
Yasaklı
17 Şubat 2010       Mesaj #76
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Ya heryerde aradım yok bari size sorayım dedim..2 anahtarlı elektrik devresi nasıl yapılır ? kendim yapmaya çalıştım ama ışık vermedi ampul..devrede tek ampul 2 anahtar 1 pil olucak ( kabloları söylememe gerek yok sanırım ) Msn Grin şimdiden teşekkürler...

Elektrik devresinde,anahtarın görevi akımı kontrol etmesidir(açma-kapama ve akım geçisi).Basit bir elektrik devresinde anahtar sayısının birden fazla olması ampulün parlaklığını değiştirmiyordur.Ama ampulün yanması için mutlaka anahtarın kabloya temas etmesi gerekir yani devrenin tamamlanması gerekir.
Devrenin Yapılışı
-Elektrik devresindeki anahtarlarda bir giriş bir de çıkış olmak üzere iki bağlantı ucu vardır.Giriş ucuna faz iletkeni bağlanır. çıkış ucu ise kumanda edilecek olan lamba ya da lambalara bağlanır.
- Devre kurulduktan sonra,pil yatağına(pil kutusu)pil yerleştirilerek,ampulün yanıp yanmadığı kontrol edilir.Anahtar açıkken devreden akım geçmez ampul yanmaz.Anahtar kapatılınca devreden akım geçmeye başlar ve ampul yanar.
-Anahtarı etkisiz hale getirip, pil ve ampulü iki bağlantı kablosu ile birbirine bağladığımızda ampul sürekli yanacaktır.Burda anahtar devre dışı bırakıldığı için,anahtarın devrede akımı kontrol eden bir araç(açma-kapama ve akım geçisi) olduğu anlaşılmış olur.
-Seri ve Paralel bağlı elektrik devrelerinde de aynı yöntem uygulanır.