Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kupa Çiçeği (Aechmea fasciata)

gencziraatkupacicegi1


Familyası : Bromeliaceae
Ana Vatanı: Orta ve Güney Amerika: Brezilya

Tanımı: Yapraklan rozet dizilişli, ortası huni şeklinde, kenarları testere dişli, uzun, grimsi yeşil renkli, gümüşi çizgili; ; çiçekleri uzun bir sap üzerinde, katmerli, mavi tonlarda lekeli, sukkulent karakterli bir bitkidir.

Diğer Türleri: Doğada 150 türü bulunan Aechmea cinsinin A. fasciata'dan başka süs bitkileri yetişti­riciliğinde önemli olan türleri A. chantinii ve A. fulgens'tir

gencziraatkupacicegi2

Yetiştirme İstekleri
Sıcaklık: Gelişme döneminde 15-21°C, kışın 14-18°C'ye gereksinim gösterir, ancak sıcaklık 12 C'nin altına düşmemelidir
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 70-75) ister.
Işık: Bol ışıklı yerleri severler. Ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerde bırakıldıklarında he­men zarar görürler
Saksı Harcı: Hafif bünyeli kireçsiz karışımlarda iyi gelişir. Saksı harcı hacim olarak eşit miktarlarda yap­rak çürüntüsü, funda toprağı, sphagnum yosu­nu ve kumun karışımıyla elde edilir.
gencziraat kupa cicegi 2

Üretim Tekniği: Üretimi yavru bitkilerin ayrılması ve tohum ile yapılır. Ayırma, yavruların huni oluşturarak, ana bitkinin boyunun yarısına ulaştıkları za¬man ve Mart ayı içerisinde yapılmalıdır. Kes¬kin bir bıçakla ana bitkiden ayrılan yavruların çürümemesi için, yara yerine odun kömürü to¬zu serpilmesi gerekir. Genç bitkiler ana bitki¬nin büyüme kompostuna dikilirler. Yavru Aechmea'lar 2-3 yıl içerisinde çiçeklenirler. Aechmea'lar tohum ile de çoğaltmak olanak¬lıdır. Bu durumda tohum ekiminden ancak 5 yıl sonra çiçekli bitkiler elde edilebilir.

Bakım Önlemleri

Saksı Değiştirme : Her 3-4 yılda bir Mart-Nisan aylarında yapılır.
Gübreleme: Nisan-Eylül aylan arası haftada bir kez 0.5-1 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama : Yazın oda sıcaklığındaki kireçsiz su ile düzenli bir şekilde sulanmalı ve yapraklara su püskür-tülmelidir. Saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalı ve yaprak hunisinde sürekli su bulun-durulmalıdır. Ekim'den Şubat'a kadar dinlen¬me dönemi boyunca sulama en aza indirilmeli ve yaprak hunisinden su verilmemelidir.

gencziraat kupa cicegi 4
Budama: Kuruyan yapraklar kesilmemeli, kendiliğinden düşmesi beklenmelidir
Hastalık ve Zararlılar : Önemli hastalığı Solgunluk, zararlısı ise Unlu Bitler'dir.