Arama

Pelot Nedir? Pelot Oyunu - Tek Mesaj #2

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Basque Pelota Nedir? Basque Pelota Oyunu Hakkında Genel Bilgiler
Vikipedi, özgür ansiklopedi


800px Ustaritz Fronton PalaUstaritz'te oynanan bir pelota oyunu.

Basque pelota
(ya da kısaca pelota) (Baskça: euskal pilota; İspanyolca: pelota vasca; Katalanca: pilota basca), bir çeşit sahada tek elle kullanılan raketle deri bir topu duvara (İspanyolca'da frontón ya da pilotaleku, Baskça'da pilota plaza , Katalanca'da frontó) göndermek suretiyle yapılan oyundur. "cesta punta" olarak bilinen standart pelota iki kişilik bir oyundur. Ancak başka türleri çiftler halinde oynanabilir. Oyuncular bileklerine sarılı raket benzeri ilginç şekli tahtalarla, iki kere sıçramadan rakiplerce karşılanamayacağı şekilde topu duvara atmayı amaçlarlar. "Pelota a mano" adındaki çıplak el iki tekler ya da ikiye karşı oynanan da dahil olmak üzere birçok farklı türü vardır. "Frontenis" adındaki türü güçlendirilmiş telleri olan tenis raketleriyle oynanır. "Xare" de tenis raketleri kullanır ancak, bunun telleri gevşektir; "Leather pelota" ve "pala corta" sert tahta sopalar ile oynanır.

Oynanışı
Maçı kazanmak için gerekli olan skor, 25 ile 50 arasındaki herhangi bir sayıdır. Çiftlerde servisi kullanmış olsun olmasın iki oyuncu da sayı kazanır. Her sayının başında servis kullanan oyuncu topu servis çizgisi arkasında cesta ile oyuna sokar; geçerli bir servis aşağıdaki yatay metal çizginin üzerinden doğrudan ön duvara vurmalı ve 4 ile 7 sayılı çizgiler arasında yere düşmelidir. Yan ve arka duvarlar top duvardayken sadece bir kere kullanılabilir.

Uluslararası düzenlenişi
Basque pelota ilk kez 1900 Paris Oyunları'nda resmî bir Olimpiyat sporu olarak yer aldı.
İspanya ve Fransa'da federasyonlarının olması yanında, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kanada, Kosta Rika, Küba, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Filipinler, Guatemala, İtalya, Meksika, Paraguay, Peru, Porto Riko, Uruguay, ABD, Venezuela, Hollanda, İsveç, Hindistan ve Yunanistan'da da basque pelota federasyonları kurulmuştur. Oyunun kökeninin Basklara dayanmasından ötürü birçok nitelikli oyuncu da Bask Ülkesi'nden ve Bask kökenlilerden çıkmaktadır.