Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #219

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
2 Ağustos 2006       Mesaj #219
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Denizde 'yalan' bitecek

bal
Balık çiftliklerine 'sıkı denetim' sözü veren Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Göcek'te TURMEPA-1 teknesini gezdi. FOTOĞRAF: KENAN GÜRBÜZ / AA

Fethiye'de Türkiye'nin ilk 'Kıyı ve Deniz İnceleme Merkezi'ni açan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, balık çiftliklerinde 'yıllık üretimi 1000 tondan az göstererek denetimden kaçma' devrini sona erdireceklerini açıkladı
01/08/2006 (540 kişi okudu)
MUĞLA - Türkiye'nin ilk 'Kıyı ve Deniz İnceleme Merkezi' Fethiye'de açıldı. Törene katılan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, balık çiftlikleriyle ilgili yönetmeliğin değişeceğini, balık çiftliklerine izinlerin Ankara'dan verileceğini müjdeledi.

Bakan Pepe, önceki akşam Türkiye Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) ve Fethiye Belediyesi tarafından kurulan 'Kıyı ve Deniz İnceleme Merkezi'ni açtı. Açılışta TURMEPA'nın kurucusu ve Koç Holding onursal Başkanı Rahmi Koç da yer aldı.

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu törende, derneğin 2009 sonuna kadar Türkiye sahillerinde, en çok tehdit altında olan 1200 kilometrelik kesimin her 200 kilometresine birer tane olmak üzere, toplam altı merkez kuracağını söyledi.

'Nazenin'in flaması satıldı

Açılışın ardından Rahmi Koç'un iki yıllık dünya turunda kullandığı yelkenlinin flaması, TURMEPA'ya destek için açık artırmayla satıldı. Üzerinde Rahmi Koç ile 'Nazenin IV' yelkenlisinin mürettebatının imzalarının yer aldığı flamayı 50 bin YTL'ye işadamı Glu Livonini satın aldı. Pepe, dün de Göcek'e geçerek yeni hizmete sokulan atık alım teknesi 'TURMEPA-1'i inceledi.

990 tonun kerameti!

Göcek'te basının sorularını yanıtlayan Bakan Pepe, balık çiftiklerini sert bir biçimde eleştirdi:

"İzin başvurusunda bulunan balık çiftliklerinin neredeyse tamamı yıllık üretim kapasitesini 990 ton gösteriyor. Niye 990? Eğer üretim 1000 ton olursa bu sefer ÇED kapsamına giriyor. Gidiyor valiye, vali de 'ÇED (Çevre Etki Değerlendirme Raporu) gerekli değildir' diye imzalıyor. 990 ton yazıyor ama bu ya 1990'dır ya da 2 bin 290'dır. Bunun farkına vararak 50 ton da olsa bu izni bizden, Ankara'dan almaları kararını verdim. Yaptığımız araştırmaya göre balık çiftliklerinin müracaatlarının yüzde 90'ı, 990 tonda kalmış. Uygulamadaysa hiçbiri 990 tonda kalmamış. Hep söylüyorum balık çiftliklerinin 300 milyon dolar takribi payı var. Halbuki bu koyları kaybettik mi bir daha geri kazanamayız. Balık çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde yaptığım incelemelerde manzara korkunçtu. Çiftliklerinin bulunduğu bazı bölgeler adeta Kamboçya'yı andırıyor."

Bakanlık yetkilileri de balık çiftlikleriyle ilgili yönetmelik değişikliği

için bu ay sorumlu kuruluşlar ve üniversitelerle bir toplantı yapılacağını söyledi. Yetkililer "Şu anda balık çiftlikleriyle ilgili kimin elinde ne bilgi varsa onu topluyoruz. Başta AB olmak üzere diğer ülkelerde bu konudaki uygulamaları da araştırıyoruz" dedi.

Eski Çevre Etki Değerlendirme Yönetmeliği'ne göre yıllık 1000 ton ve üzeri üretim yapan balık çiftlikleri, Çevre Bakanlığı'na proje sunarak 'ÇED olumlu' belgesi almak zorundaydı. Yıllık 1000 tonun altında üretim yapan çiftliklerse 'ön ÇED' kapsamında bulundukları ilin İl Mahalli Çevre Kurulu'na başvurarak 'ÇED gerekli değildir' izni alıyordu. Bakanlığın yaptığı araştırmadaysa balık çiftliklerinin yüzde 90'ının yıllık üretimini 990 ton gösterdiği belirlendi. (dha, aa, Radikal)