Arama

Baklagiller (Fabaceae) - Tek Mesaj #2

drago - avatarı
drago
Ziyaretçi
25 Şubat 2010       Mesaj #2
drago - avatarı
Ziyaretçi
Baklagiller nohut, fasülyeçeşitleri, bakla, mercimek gibi besinlerdir.

Nohut
Nohut baklagiller içinde üretimi bakımından ilk sırayı almaktadır. Nohut tarımı İç Anadolu’da Ankara, Kırşehir, Konya, Niğde önemli derecede üretimi yapılmaktadır. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da da üretimi bakımından önem kazanmıştır. Yarı kurak iklim koşullarında yetişebilen nohut soğuğa oldukça dayanıklıdır. Yıllık nohut üretimimiz 500 ton civarındadır.

Fasülye
Yükseltisi 1200 metreyi aşmayan ve yaz döneminde sulanabilen ovalarımızın hemen hepsinde yetiştirilmektedir. Fasulyenin taze ve kuru olarak tüketimi yapılır. Ege ve Marmara bölgemizdeki ovalar ile Çukurova ve Batı Karadeniz bölümünde fasulye tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. İç bölgelerimizde ise ekim için akarsu boylarındaki bahçeler tercih edilir. Yıllık fasulye üretimimiz 200.000 ton civarındadır.

Mercimek
Mercimek yetişme döneminde yağış olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister.Her türlü toprak koşullarına dayanıklıdır.Ülkemizde kırmızı mercimek en fazla Güneydoğu Anadolu’da Şanlıurfa, Gaziantep’te yapılmaktadır.Yeşil mercimek ise İç Anadolu bölgesinde üretilir.Yıllık mercimek üretimimiz 700-800 bin ton civarındadır.
Diğer baklagiller olan bakla, bezelye, börülce, fiğ ve burçak iklim bakımından genelde nohut, fasulye, mercimeğin yetiştiği yerlerde yetişirler.

Baklagillerin hem taze hali hem de tohumları besin maddesi olarak tüketilir. Özellikle baklagil tohumları yaş ve kurutulmuş olarak beslenmede daha önemlidir. Bunlar protein oranı bakımından tahıllara göre daha zengin olup dolayısıyla daha besleyicidir.