Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Parmak Arası Kaşıntı
Parmak arası kaşıntı, parmaklarda kaşıntı bir alerjene maruz kalma ya da yaygın olarak mantar hastalığı nedeniyle meydana gelir. Ayak parmaklarında oluşabileceği gibi el parmaklarında da meydana gelebilir. Ayak parmağı arasında bulunan deri oldukça hassas ve enfeksiyonlara açıktır. Ayakların tere maruz kalması, açık ayakkabı giymek, devamlı çıplak ayakla dolaşmak parmak arasında kaşıntıya yol açabilir. Enfeksiyon ile alakalı olarak cilt sorunları yaşayan kişilerde parmak arası kaşıntı oluşma ihtimali daha yüksektir.

Ayak parmak arası kaşıntıya yol açan en önemli etken mantardır Parmak arasındaki deride kızarıklık, kuruma, pullanma gibi şikayetler görülür. Bazı merhemler ve sprey tarzı ilaçlar ile tedavisi yapılabilir. Ancak ayak mantarı tamamen iyileşmediğinde nüksetmemesi için bazı tedbirlerin alınması gerekir. Pamuklu çoraplar giymek, dışardan gelindiğinde ayakları yıkamak, ayağa sıkan ayakkabılar giymemek gibi önlemler alınabilir. Mantar hastalığının boyutuna göre tedavisi değişebilir.

Ayak Parmak arası kaşıntının nedenleri
Alerji: Alerjiye neden olabilecek parfüm, kimyasal madde içeren deterjanlarla yıkanmış çorap, toz, kir gibi nedenlerden dolayı ayak parmağı aralarında kaşıntı oluşabilir.
Mantar: Bir tür cilt hastalığı olan mantar el ve ayak parmak aralarında kaşıntıya neden olabilir. Ayak parmak aralarında daha yaygın görülse de el parmak aralarında da görülme olasılığı vardır.
Sedef hastalığı: Sedef hastalığı toplumda oldukça yaygın görülen ve bulaşıcı özelliği olmayan bir cilt hastalığıdır. En bilindik belirtisi ciltte kaşıntı ve kızarıklıktır. Stres ve enfeksiyon nedeniyle hastalığın şiddeti artabilir. Tedavi için doktor genellikle merhem tarzı ilaçlar önerir.
Uyuz: Oldukça bulaşıcı bir cilt hastalığı olan uyuz akarlar nedeniyle oluşum gösterir. Parmak araları dahil vücutta kırmızı kabartılar, döküntüler ve kaşıntı meydana gelir
Daha çok askeriye, yatılı okul gibi toplu kalınan yerlerde görülür. Uyuz için doktor özel losyonlar reçete eder.

El parmak aralarında meydana gelen kaşıntı da genel olarak egzama, mantar, böcek sokması gibi nedenlerden kaynaklanır. Bu tür hastalıklar parmak aralarında kaşıntı ve kızarıklığa sebep olur. Oluşan kaşıntıyı azaltmak için soğuk kompres, antihistamin merhem ve antibiyotik önerilir. İlerleyen vakalarda oral ilaçlar ile tedavi sürdürülür.

El parmak arasında kaşıntının nedenleri
Böcek ısırığı: Böcek ısırıkları cilt hastalıklarında olduğu gibi vücuda yayılma özelliği taşımaz. Tek bir bölgede şişme, kızarıklık ve kaşıntı gibi şikayetlere yol açar. Oluşan şikayetler böceğin türüne göre farklılık gösterebilir.
Dishidrotik egzama: Avuç içi, parmak araları ve elin üst kısmında kabartılar, kızarıklık şeklinde meydana gelen bir tür deri iltihabıdır. El haricinde diz ve yüz bölgesini de etkileyebilir. Kaşıntı oldukça şiddetli yaşanır. Gece ve sıcaklarda kaşıntı hissi daha fazla artar. Oluşan kabarcıklar bazen aylarca kalabilir.

Parmak arası kaşıntı için alınabilecek önlemler nelerdir?
Parmak arası kaşıntının neden kaynaklandığını öğrenmek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktor gerekli araştırmaları yaparak altta yatan nedene yönelik tedavi başlatır. Tedavi rahatsızlığın vücutta başka bölgelere yayılmaması için önemli bir adımdır. Doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli kullanılması gerekir. İlaçlar cilde uygulanmadan önce cilt temizlenerek kurulanmalıdır. Kaşıntı mantar gibi rahatsızlıklardan dolayı oluşmuşsa ilaçlar ile beraber bazı önlemler de alınmalıdır. Banyo sonrasında parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Ortak kullanım alanları olan havuz, sauna gibi yerlerden bir süre uzak kalınmalıdır. Ayak parmağı arası kaşıntı için çorapların günlük olarak değiştirilmesi gerekir.

Ayak Parmaklarında Kaşıntı
Ayak parmaklarında kaşıntı, Taban parmakları aralarındaki kaşıntının en önemli nedeni mantarlardır. Özelikle floramızda olan bazı organizmalar örneğin maya mantarları; ilkbahar ve yaz aylarında kendilerini daha çok gösterirler. Denizi seven kişiler ayaklarını sık sık ıslattığı için onlarda daha çok görülür ve ıslaklık sayesinde mantarlar daha çok ürerler.

Bu da çok ciddi bir mantar enfeksiyonu olmak demektir. En önemlisi askerlikte, postal ile bot giyme sonucunda ayakların her zaman kapalı ve havasız olmasına bağlı mantar enfeksiyonu görülebilir.Aynı zamanda her zaman kapalı ve havasız ayakkabı ve çorap giyilmek zorunda kalan bireylerde de özelikle mantar oluşabilir. Ayakta azınlıkla egzamaya bağlı. Tinea pedis isimli bir mantar türü genel olarak ayak parmakları içinde toplanır. Böylece sayısı artar. Bu mantardan kendimizi korumamız için ayakları sık sık yıkamalı ve kuru tutmalıyız. Buda çok önemlidir. Ayak mantarı bulaşan bir cinstir ve dezenfekte olan yerlerden, ayakkabılardan ve diğer yerlerden bulaşması da kolay olur.

Ayak Parmaklarında Kaşıntı Belirtileri,
Kızarması, etin şişmesi ve pullanma ayak parmakları içerisinde yanma ve kaşınma, suyun top top olması deride kuruluk ve çatlaklık olması.

Ayak Parmaklarında Kaşıntı Tedavisi,
Çoğu hasta doktor reçetesiz satılan topikal ilaçlar taban kaşınmasına çok faydalı gelir. Eğer etkilenen parça fazlaysa ağızdan giren ilaçlar da kullanılmalı. Bakterili bir enfeksiyondan da görülürse antibiyotik kullanabilirsiniz. Egzama hastalığı kötü ve çirkin görünümlü bir deri hastalığıdır. Ama kötü ve korkunç bir hastalık değildir. Kolay bir tedaviyle halledilebilir . Her on bir insandan birinin, ömrünün herhangi bir zamanında egzama hastalığı geçirdiği anlatılmıştır. Egzama kaşıntı oluşturulmasında ve rahatsızlık vermesinin yanı sıra, el kol ve kafa gibi açıkta olan alanlarda oluştuğundan çirkin ve kötü bir görünüme sahip olur.Buda sizi rahatsız edebilir.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:38