Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1332

volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
27 Şubat 2010       Mesaj #1332
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Dev buzul koptu geliyor

buzdagi200 2231 334


Antarktika’da büyük bir buzdağının Mertz Buzulu’yla çarpışması sonucu Lüksemburg büyüklüğünde yeni bir buzdağı oluştuğu açıklandı.

Bu ay başında yaşanan çarpışma sonucu Mertz Buzulu'nun su seviyesinin üzerindeki kısmından toplam yüzölçümü 2,500 kilometre kare olan bir buzul koptu.

Avustralya Antarktika Araştırmaları uzmanları, kopmanın 97 km uzunluğundaki B-9B olarak adlandırılan buz dağının çarpması sonucu gerçekleştiğini belirtirken, buz bilimci Rob Massom, "buzuldaki kopmanın küresel ısınmanın sonucu değil, doğal bir süreç olduğunu" kaydetti.

Mertz Buzulu’ndaki bölünme ve çatlakları araştıran bilim insanları, B-9B buz dağının 1987’de beş bin km kare büyüklüğündeki başka bir buzuldan koptuğu belirtti.

Çarpışmanın yaşandığı bölgenin küresel okyanus akıntıları için mühim olan yoğun, tuzlu su üretimi için önem taşıdığını belirten bilim insanları, uzantının kırılması ve akıntıya kapılan buz dağlarının açık su alanını daraltacağına dikkat çekti.

Massom, Lüksemburg büyüklüğündeki iki buz dağının okyanusta sahil veya sığ alan oluşturmaları halinde okyanusun dibine batan tuzlu su üretiminin azalabileceğini ve bunun okyanus akıntılarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Diğer bir buz bilimci Neil Young, B-9B ve çarparak oluşmasına neden olduğu devasa buz dağının Antarktika’da 150 km açıkta yüzdüklerini belirtti ve bu olay sonucu dünya okyanuslarının oksijen seviyelerinde büyük değişim olabileceğinden endişelendiklerini belirtti.
(Hürriyet)