Arama


Orkun YLDRM - avatarı
Orkun YLDRM
Ziyaretçi
28 Şubat 2010       Mesaj #3
Orkun YLDRM - avatarı
Ziyaretçi
ailenin hiçbir etkisi yoktur tamamen çevrenin etkisiyle gelişir. yani düşün sence çocuk izlediği bir çizgi filme mi inanacak yoksa annesinin söylediği şeye mi? Ta biki çizgi filme inanacak ondan etkilenecek. ayrıca aile çocuğun gelişimini negatif yonde bile etkiler. mesela evdeki kurallar çocuğun gelişimini kısıtlar nitelikteyse eğer, o çocuktan bir şey beklemeyin ilerde. yani çocuğa ev için sürekli olarak "yapma çocuğum" "elleme çocuğum" "kırarsın koy onu yerine (çocuğun araştırma duygusunu yok eder)" "o çakıl taşlarını hemen çöpe at" "hayır olmaz o kediyi eve getiremezsin (çocuğun hayvan sevgisini param parça eden bir kural)". anne-baba ben nasıl oldum sorusuna seni leylekler getirdi gibi abuk subuk cevaplar vererek çocuğun gerçekçilikten uzaklaşmasında baş kahramandır aile. ama çevre oyle mi? değil tabi. çocuk tamamen çevresinden etkilenerek gelişir. mesela dışarıda arkadaşlarıyla oyun oynayan bir çocuk zamanla arkadaşları gibi olmaya başlar. Televizyon da gördüğü bir kahramanı taklit eder, onun gibi olmak için çaba harcar. internette çocugun gelişiminde cok onemlidir. mesela kafasına takılan bir soruyu annesine sorduğunda annesi git babana sor der. babasına sorduğunda git annene sor der. ama internet oyle mi? tabiki değil. sizi karsılıksız seven her sordugunuz soruya bıkmadan usanmadan cevap verebilen bir arkadastır internet.
Aile de çevreden etkilenir. Çocuğun yetiştirilmesi için dikkate alacağı verilerin büyük bir kısmını çevreden edinir. Aile çevreden bağımsız değildir. İçinde bulunduğu toplum ve bilgi kaynakları aileye neyi doğru ya da yanlış olarak aktarıyorsa aile de çocuğa bunları verecektir.
Aileyi etkileyen de çevre olduğunu göre çocuğun gelişminde hem doğrudan hem de dolaylı olarak çevre faktörü önceliklidir. Aile yapısı ne kadar düzgün olursa olsun çevre bozuksa mutlaka kişiliğe olumsuz etki edecektir...