Arama


AsHiLaL - avatarı
AsHiLaL
Ziyaretçi
6 Mart 2010       Mesaj #3
AsHiLaL - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
ene_tuuba adlı kullanıcıdan alıntı

ismet özelin eseri olan amentü, bir yusuf masalı ve erbain yazılarını tahlil edin

HAYATI
234 b 8923 Kayseri'de doğdu. Bir süre Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğrenim gördükten sonra, Ankara DTCF Fransız Filolojisi'ni bitirdi. İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda Fransızca öğretmenidir. Ataol Behramoğlu'yla birlikte Halkın Dostları dergisini kurdu ve yönetti.

İkinci Yeni şairlerinin (özellikle E. Cansever, Ü. Tamer, T. Uyar, E. Ayhan) genel etki alanındaki ilk şiirlerinde özgün duyarlılığı, gözüpek ve yeni bir imge dünyasıyla göze çarpan İ. Özel, Evet İsyan'da topladığı şiirleriyle 60 sonra toplumcu şiirimizin en ilginç ve seçkin adı olarak belirdi.

Atılgan ses tonu, taşkın duyarlılığı, şiirleindeki coşkulu ritimler ve vurgular, çarpıcı ve yeni benzetmelerle bu şiirler, yeni kuşakları büyük ölçüde etkiledi. 1970'li yıllarda İ. Özel, toplumcu dünya görüşünden uzaklaşarak mistik bir dünya görüşüne yöneldi.

Yeni içeriği, toplumcu şiirde ulaşmış olduğu biçimsel ustalık öğeleriyle, aynı ritim, vurgu ve tonlamalarla, aynı gözü pek ve özgün benzetmelerle yansıtmayı denedi.
ESERLERİ
Şiir kitapları: Geceleyin Bir Koşu (1966) , Evet İsyan (1969) , Cinayetler Kitabı (1975) , Celladıma Gülümserken (1984) , Erbain (1987) , Bir Yusuf Masalı


Kaynak:İsmet Özel: Hayatı, Biyografisi, Eserleri, Yaşamı.. ismet ozel