Arama

Kendin Yap - Tek Mesaj #10

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
7 Mart 2010       Mesaj #10
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Bilişim teknolojisinin dünden buyana vazgeçilmez parçasıdır; Bilgisayarlar..

Peki hiç merak ettiniz mi? Verilerimizi(Datalar, text dosyalarımız, resimlerimiz, programlarımız) nerede ve nasıl depolanıyor? dendiğinde hepimiz hard dik deriz. Ama nasıl çalışırlar bilmeyiz.

Ben size hard diskin nasıl bir donanım parçalarından oluştuğunu göstermek mantığını anlamanız için resimlerle destekliyip bir hard diskin parçalarını göstericem.

HDD donanım özellikleri:
Diskin üst kapağı kaldırıldığında ki görüntüsü fark edildiği gibi bir metal plak seklinde parlak ayna gibi pürüssüz ve üzerinde okuma yazma kafalarının bulunduğu oynar mekanizma
Ad:  IMG0040A.jpg
Gösterim: 495
Boyut:  32.5 KB
Oynar mekanizma yı hareket ettiren kontrol ünitesi ve onu yönlendiren doğal mıknatıs plakların hemen altında görünmekte

Ad:  IMG0036A.jpg
Gösterim: 463
Boyut:  25.9 KB
Verilerin yazıldığı daire plakalar. Resimde 2 tane üstüstte bunların arasında gidip gelen okuma yazma kafaları

Ad:  IMG0038A.jpg
Gösterim: 502
Boyut:  26.6 KB
Ve en hassas parça okuma yazma kafaları bunlar disk plakanın üzerinde ve hiç bir zazman direkt temas etmezler. Yani sürtünme yoktur. Mikro tabir edebileceğim uzaklıkta çalışırlar. Bunlar okuma ve yazma kafaları olarak ayrı prensipte çalışırlar.

Ad:  IMG0039A.jpg
Gösterim: 475
Boyut:  25.2 KB
Evet yukardaki bileşenleri yönlendiren ana kontrol kartı. Voltaj ve rilerin akışını bir nevi işlemci gibi yönlendiren elektronik parça
Ad:  IMG0037A.jpg
Gösterim: 485
Boyut:  31.3 KB

Yukardaki resimlerle desteklenmiş hard diskimiz işte bu donanımlarla 5400 yada 7200 veya uzeri hızla donen bu plakalara verileri okuma yazma kafaları sayesinde biz istediğimizde ulaşmak üzere tıpkı telefon fihristi gibi sector sector kaydeder. İstenilen bir veri öncelikle bu plakadaki fihriste bakar ve sonra verinin bulunduğu sectore okuma yazma kafasını yönlerdirir. Bu işlemler çok hızlı bir şekilde oluşur.

Yapısı bu kadar hasssas bir donanım oluşundan uzere sarsıntılardan sert darbelerle karşılaşması demek okuma yazma kafasının plak seklınde ve dataların kaydedilği plakaya temas etmesi ve sonuç olarak çizmesi demektir. Buda bad sectorler veya kullanılamaz hale gelmesine neden olur.

Bu bilgilerin ışığında bu donanımın sert darbe veyahut sarsıntılı bir ortamda tıpkı cdromlar gibi çalıştırlmaması gerekir. Cdromlardan tek farkı okuma yazma kafası/lens dir lensler lazer ışığı ile çalışır ancak hard disk yuzeye mikron seviyede yakın neredeyse temas edicek gibi olmasından kaynaklanır.