Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Mart 2010       Mesaj #8
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

1 litre gül yağı için 4bin ton gül gereklidir.

İnceleyin.

Alıntı
Daisy-BT adlı kullanıcıdan alıntı


Gül suyu, gül bitkisinin taç yapraklarının damıtılmasıyla elde edilen hidrosollerdir. Parfüm sanayiinin gül yağına olan büyük ilgisi nedeniyle gül suyu, ucuz bir yan ürün durumunda bulunmaktadır.
Gülsuyu hamur işi ve lokum yapımında da kullanılır ve 1 litre gül suyu ortalama 6 bin gülden elde edilir.

Batı dünyasında gül suyu mutfakta kullanılan bir malzeme olmaktan çok kozmetik alanında yaygın bir kullanıma sahiptir. Malezya ve Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerinde süt, şeker ve pembe renk veren gıda boyasıyla karıştırılarak bandung adlı içeceğin yapımında kullanılır. İslam dininin en önemli yapısı olan Kâbe'nin temizliği de zem zem suyu ile karıştırılmış gül suyu ile yapılır.
Osmanlı tıp bilgini İbni Sina ve sonrasındaki hekimler ferahlatıcı ve dinlendirici özelliği nedeniyle ruhsal hastalıkların tedavisinde gülsuyu kullanırdı.
İçeriğinde geraniol, rodinol, eugenol, citronel ve feniletilalkol gibi ilaçlarda kullanılan bileşenler bulunan gül bitkisinden elde edilen gülsuyu, günümüzde de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Boğaz ve bademcik iltihaplarını gidermede etkili olduğu bilinen gülsuyu ayrıca antiseptikler arasında yer alıyor.

Gülyağı: Parfüm ve kozmetik sanayiinin en önemli ve pahalı hammaddelerinden olan gülyağı pembe yağ güllerinin buharlı distilasyon yöntemiyle kaynatılmasıyla üretilir. Dünya standartlarına uygun kalitede gülyağı, deniz seviyesinden 1050 m ve daha fazla yükseklikte yer alan, Isparta ve yöresinde yetiştirilen güllerden elde edilir. Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında toplanan güller, hava şartlarının da katkısı sonucu üstün kalitede gülyağı üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

TANITIM: Kışın yapraklarını döken, kırmızı çiçekli ve çalı görünüşünde bir bitkidir. Daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Özel gül kokuludur. Mayıs-Haziran ayları arasında çiçek açar ve hoş kokuludur. Gövdeleri silindir biçimlidir. Gövde yeşilimsi esmer renkli, çok dallı ve dikenlidir. Yapraklar saplı ve kulakçıklı, 5-7 parçalıklıdır. Çiçekler dalların ucunda tek tek veya kümeler halinde bulunur. Çanak yaprakları beşli parçalar halindedir. Taç yapraklar ise çok parçalıdır. Çiçek tablası zamanla etlenerek turuncu veya kırmızı bir renk alır. Tedavide genellikle Isparta gülü kullanılmaktadır.

BİLEŞİM: Uçucu yağ ve tanen taşımaktadır. Gallik asit, kuarsitrin, siyanin, şeker ve mum vardır.

ETKİ VE KULLANILIŞ ŞEKLİ: Yörede daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilir. Petallerinden gül reçeli de yapılmaktadır. Kırmızı gülün çiçekleri kuvvetli kokuludur. Gül yağı da koku verici olarak kullanılmaktadır. Gül yağı elde etmek için sabahın erken saatlerinde, güneş doğmadan toplanıp gölgede kurutulur. Su buharıyla distilasyona tabi tutulur. Elde edilen sıvının üst kısmında gül yağı toplanır. Alttaki sulu kısım ise gül suyunu teşkil eder. Genellikle 3000-3500 kg çiçekten 1 kg gül yağı, 500 kg gül suyu elde edilir. Gül suyu da cilt temizliğinde kullanılır. Dışarıdan özellikle göz hastalıklarında antiseptik olarak kullanılır. Zehirli bileşikler de taşımaktadır. Reçeli kuvvet vericidir. İnfusyon (% 2) günde 2-3 bardak içilirse ishale, gargara halinde ise boğaz hastalıklarına karşı kullanılmaktadır.

BULGULAR: Yörede gül bitkisi daha çok süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Az miktarda da gül reçeli yapılmaktadır. Harika renkleri, taç yaprakları ve hoş kokusuyla çok güzel bir çiçektir. Gül birilerine hediye olarak da verilmektedir. Hastaya “Geçmiş Olsun”, arkadaşa “Güven, dostluk”, küskünlere “barış” mesajı şeklinde sunulur. Bu nedenle de “gül gönül derdine de devadır” denilmektedir.

YANİ SONUÇ:3000 kg yada 3500 kg gülden 1 litre yağ 500 kg gül suyu çıkıyor.