Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Mart 2010       Mesaj #14
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

TSUNAMİ NERELERDE OLMUŞDUR

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

tsunami bu ülkelerde yok yoktur ama Malezyada olmüştur Hindistana büyük felaket deprem gelmiştir


Tsunami ve Önlemler:
  • Deniz kıyısında yerleşim yeri seçerken; tsunami riskini de diğer doğal afetler gibi değerlendirmek alınabilecek ilk önlemdir.
  • Yüksek yerlere doğru hızla gitmek.
  • Deniz yanında dağ biçiminde yüksek bir yamaç varsa hemen yüksek yerlere doğru gidin.
  • Tsunami'nin ilk dalgası geldikten sonra tehlikenin geçtiğini sanmayın bazen ikinci dalga ilk dalgadan daha büyük olabilir.
  • Tsunami’nin deniz kıyısına ilk gelişi su düzeyinin anormal biçimde yükselmesi ya da çökmesiyle kendini belli eder. Tsunami’nin bu öncü zayıf ilk dalgası, arkasından gelecek olan iki ya da üç kuvvetli dalganın habercisidir. Bu durumda yapılacak tek şey; kıyıdan uzaklaşmaktır. Deniz içerisinde seyir halinde bulunanlar ise kıyıdan uzaklara, derin sulara giderek dalganın kendilerine ve deniz taşıtına vereceği zararı azaltabilir hatta önleyebilir. Deniz kıyısında olanlar içinse, denizden uzaklara ve yükseklere gitmek zorunludur.
  • Türkiye'de tsunaminin en şiddetli ve tehlikeli olabileceği yerler, Muğla-Gökova Körfezi,İnce Burun ve Kara Burun, İzmir-İzmir Körfezi, Aliağa ve Dikili arası, İstanbul-Kartal, Küçük Çekmece, Şile, Antalya-Antalya Körfezi, Adana-Yumurtalık, Antakya(Hatay)-Dörtyol, Adapazarı(Sakarya)-Karasu- Zonguldak-Ereğli, Samsun-19 Mayıs ve Tekkeköy, İstanbul - Marmara Denizi çevresi..