Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
12:00, 2 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 12:02
Arama
MaviKaranlık Forum
Feriha Tevfik
-
Tek Mesaj #3
_KleopatrA_
Ziyaretçi
13 Mart 2010
Ziyaretçi
Feriha Tevfik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Feriha Tevfik Negüz
(d. 1910 - ö. 22 Nisan 1991) Türkiye'nin ilk güzellik kraliçesi. 1929 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nin düzenlediği yarışmayla Türkiye'nin ilk güzellik kraliçesi olmuştur.
4 Şubat 1929 günü Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan ilanda şöyle deniliyordu: "Bütün dünyada güzel kadınlar seçilir ve memleketlerinin güzelik kraliçesi intihap edilirken, bizim böyle bir kraliçemiz niçin olmasın? Türkiye'nin en güzel kadını acaba kimdir?"[1] Bu ilanla güzelini arayan gazete aynı zamanda mayoyla podyuma çıkacak olan kızların ahlaka uygun olmayacağı eleştirilerine de yanıt vermiş oluyordu. Yarışmanın ilk elemesi halk tarafından yapıldı. Birkaç ay süren tanıtımlar sonucunda gazetede yayınlanan resimler üzerinden oy kullanan halk, jüri için 48 yarışmacıyı seçti. 2 Eylül günü yapılan yarışmada jüri, daha önceki halk oylamasında 11. olan "Orta boylu, kıvırcık lepiska saçlı, altın gözlü, beyaz tenli, zarif endamlı, beyaz krep satenden bir elbise giymiş olan"[2] Feriha Tevfik'i birinci seçti.
Kraliçe seçildikten sonra çeşitli filmlerde oynayan Feriha Tevfik, sonraları tiyatroda da yer aldı ancak 1939'dan sonra sahnelerden tamamen ayrıldı ve bir daha hiç dönmedi. Üç kez evlendi. 1991'de geçirdiği bir beyin kanaması sonucunda yaşamını yitirdi.
Oynadığı bazı filmler
Bir Kavuk Devrildi
1939
Tosun Paşa
1939
Allahın Cenneti
1939
Aysel Bataklı Damın Kızı
1935
Milyon Avcıları
1934
Leblebici Horhor Ağa