Arama

Çin Etnik Grupları - Tek Mesaj #8

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Mart 2010       Mesaj #8
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Kazaklar: Kazakistan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk ırkına mensup bir toplumdur.

Kazaklar, (Kazakça: Қазақтар, UFA: [qɑzɑqtɑr], Rusça: Казахи), Kazakistan'da yaşayan Türki halkı. XVI. yy'da Türkistan'daki bazı Türk kabilelerinin karışımı ile oluşmuş bir halktır. Dilleri Kazakçadır.
Nogayca, Karakalpakça, Başkurtça ve Tatarca ile akraba olan ve Kıpçak bölümüne giren Kazakça'yı konuşurlar.
Kazaklar Kazakistan, Türkiye, Moğolistan, Özbekistan, Kırgızistan, Afganistan, Çin, Rusya, Türkmenistan ve AB'de de yaşar. Çin'de Kazakların çoğunluğu 1,110,800 Kazak, kuzey Sincan-İli Kazak Özerk İli (Çin'deki en büyük özerk bölge) ve Mori ile Barköl ilçelerinde yaşamaktadır.
Abay Kunanbayoğlu, Muhtar Avezov, Şekerim Kudayberdioğlu, Mağcan Cumabayulı gibi şairler, yazarlar ve düşünürler yetiştirmiştir.

200px Prokudin Gorskii 18
Ruslar tarafından "Kırgızlar" denilen Kazaklar (Buhara)


200px Kazpoststamp
Kazak kültürünü resmeden bir pul

13. yüzyılda Altınorda Hanlığı topraklarının doğu kanadını oluşturan Deşt-i Kıpçak ahalisinde yaşayan ve Moğol istilasından etkilenmiş Türki boylar bir araya gelerek Kazak Hanlığı etrafında toplandılar. Söz konusu hanlığın yapılanmasında bazı Kırgız boyları ile kadim Kıpçak boylarının ardılları rol oynadı. Bunun yanında bazı Moğol boyları da Kazak ulusuna katıldı.
Kazaklar; Kırgızlar, Kıpçaklar, Nogaylar ve birkaç Türkleşmiş Moğol kabilenin karışımından ortaya çıkmış Türk halkı olarak 14. yüzyıldan sonra yeni bir boy olarak Orta Asya arenasında yerini almıştır. Orta Asya'da Ruslar ile ilk teması kuran Türki halk Kazaklar olmuştur.

Kazaklarda Türklük Bilinci


Kazaklar Asya'nın ortasında Türk Dünyasının göbeğinde yer almaktadır. Gerek Doğu Türkistan'ın kuzeyindeki Altay bölgesi, gerek Moğolistan'ı batısındaki Altay ve Bayan-Ölgey bölgesi, gerek Altay Cumhuriyetinin sahası Kazak Türkleri ile meskundur. Kazak Türkleri Türk toplulukları arasında en çok soykırıma uğramış bir Türk halkıdır. Bu sebeple de Orta Asya Birliği fikri Kazakistanda ortaya çıkmıştır. Kazakça bir şiirde Türklük bilinci şöyle belirtilmiştir.

ЕР ТҮРІК ҰРПАҒЫМЫН ДАҢҚЫ КЕТКЕН,/ ER TÜRІK URPАĞIMIN DАÑQI KETKEN, БІР КЕЗДЕ ЕВРОПАҢДЫ ТІ -ТІРЕТКЕН./ BІR KEZDE EVRОPАÑDI TІ -TІRETKEN.


МЕН ҚАЗАҚ, ҚАЗАҚПЫН ДЕП МАҚТАНАМЫН, MEN QАZАQ, QАZАQPIN DEP MАQTАNАMIN, ҰРАНҒА АЛАШ ДЕГЕН АТТЫ АЛАМЫН, URАNĞА АLАŞ DEGEN АTTI АLАMIN, СҮЙГЕНІМ ҚАЗАҚ ӨМІРІ, ӨЗІМ ҚАЗАҚ, SÜYGENІM QАZАQ ÖMІRІ, ÖZІM QАZАQ, МЕН НЕГЕ ҚАЗАҚТЫҚТАН САҚТАНАМЫН!M EN NEGE QАZАQTIQTАN SАQTАNАMIN!

(ТОРАЙҒЫРОВ/TОRАYĞIRОV)


etnikkazak