Arama

Şimşek Nedir? - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

ŞİMŞEK

Ad:  şimşek.JPG
Gösterim: 191
Boyut:  17.3 KB

1. Bir sağanak sırasında atmosfer elektriğinin gözle görülebilir boşalmasına denk düşen parlak ışık.
2. Parıltı, parlak ışık
3. Şimşek çakmak, şimşek oluşmak, meydana gelmek. Önce bir şimşek çaktı, ardından gök gürültüsü duyuldu. || Şimşek gibi, çok hızlı, büyük bir çabuklukla, ok gibi. || Şimşekleri üstüne çekmek, başkalarının en ağır eleştirilerine konu olmak. || Gözlerinde şimşekler çakmak — GÖZ

—Meteorol. Isı şimşeği, atmosferde görülebilen elektrik boşalması; bu boşalma sırasında gök gürültüsü duyulmaz. (Isı şimşeği uzakta bulunan ve gökyüzünün bulutsuz bir yerinde gözlemlenebilir.)

—Tıp. Şimşek gibi ağrı, çok şiddetli, fakat kısa süreli ağrı.

—AnsİKL. Şimşek, atmosferin ayrı iki noktası (bulut ve yer ya da iki bulut) arasındaki elektrik gerilimi yüksek bir değere ulaştığı zaman meydana gelir Elektrik yüklerinin pozitif yükler üstte, negatif yükler altta olmak üzere ayrıldığı cumulonimbuslarda genellikle bu durum gözlenir. Çeşitli elektrik yüklerinin dağılımı burada yağışlar çerçevesinde gerçekleşir (su damlacıkları elektriklenmiştir: düşerken damlacıklardan kimilerinin parçalanması, kimilerininse olduğu gibi kalması zıt yüklere neden olur). Kendine özgü değişik biçimleri (dallı, kıvrımlı vb.) olan ve farklı (inen, çıkan, bulut ve toprak arasında gidip gelen) yollar izleyebilen şimşek, art arda gerçekleşen ve sayısı 3 ile 40 arasında değişen kısmi elektrik boşalmalarından oluşur. Çok kısa zaman aralıklarıyla birbirini izleyen bu boşalmalar sonucu ortaya çıkan şimşek olayı ise toplam olarak yarım saniye kadar sürer.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 30 Nisan 2019 22:34