Arama

Niğbolu Muharebesi - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Mart 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  Niğbolu Muharebesi2.jpg
Gösterim: 1008
Boyut:  85.3 KB

Niğbolu savaşı


Bayezit l'in komutasındaki türk ordusuyla Bourgogne dükü Jean de Nevers komutasındaki haçlı ordusu arasında cereyan eden meydan savaşı (25 eylül 1396).

Türkler'in Balkanlar'ı kontrolleri, altına almasından, özellikle de Bizans impara-, torluğu'nun başkenti İstanbul'u kuşatmış olmalarından kaygıya düşen Macaristan kralı Sigismond, Papa Bonifatius IX'un da desteğiyle Türkler'i Avrupa kıtasından atmak amacıyla büyük bir ordu topladı. Fransız, İngiliz, İtalyan, İspanyol ve leh şövalyeleriyle eflak, erdel ve macar kuvvetlerinden oluşan haçlı ordusu, Vidin ve Rahova'yı ele geçirip venedik ve rodos donanmalarının da katılmasıyla Niğbolu kalesini kuşattı. Bu sırada Bizans surları önünde bulunan Bayezit I, Evrenos Bey'i öncü olarak gönderdikten sonra kendisi de ordunun başında Niğbolu’ya geldi. Tarihsel kaynaklardaki bilgiler birbirini tutmamasına karşın türk ordusunun 50 ile 60 bin dolayında, haçlı ordusununsa 100 bin dolayında askerden oluştuğu genellikle kabul edilmektedir.

Savaş başlamadan önce, Türkler'in savaş yöntemlerini iyi bilen macar kralının önerdiği plan müttefiklerce benimsendi.
Kendilerine büyük güven duyan ve Türkler’i çabuk bozguna uğratacaklarına inanan transız şövalyeleri gelişigüzel saldırıya geçtiler. Bayezit, cephenin ön kısmına piyade azaplarla akıncı süvarileri dizmiş, onların sağ ve sol kanatlarına kapıkulu süvarilerini, uçlara da Anadolu ve Rumeli süvarilerini yerleştirmişti, Oransızlar, tepelere doğru çekilen türk birliklerini kovalarken, sağ ve sol kanatlar ilerleyerek kıskacı kapadılar.

Macar kralı Sigismond çemberi yarmayı denediyse de başarı sağlayamadı ve Eflak prensinin savaş alanını terk etmesi üzerine, o da Tuna'daki bir Venedik gemisiyle İstanbul’a kaçmak zorunda kaldı. Güneş batarken birçok haçlı şövalyesi ve soylusu tutsak alınmıştı. Bunların arasmda Bourgogne dükü Jean de Nevers, Philippe d'Artois gibi, Batı’nın gözde komutanları da bulunuyordu. Kosova zaferinden (1389) sonra elde ettiği bu ikinci zaferle Baklanlar'daki durumunu sağlamlaştıran Yıldırım Bayezit, bu tutsakları büyük fidyeler karşılığında ülkelerine geri gönderdi.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 21 Eylül 2016 17:15
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....