Arama


Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
20 Mart 2010       Mesaj #17
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

Kaynanadili (kaktüs)


Kaynanadili (Opuntia) kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan bitki cinsi.
Türkçe'de İngilizce'deki prickly pears (dikenli armutlar) adına benzer şekilde topluca dikenli incirler adı ile anılan türleri içeren Opuntia ve İspanyolcada cholla ortak adı ile anılan türleri içeren Cylindropuntia alt cinslerine ayrılan bu cinsin tipik türü.
Türkçe'de "Eşek inciri" "Hint inciri" "Frenk inciri" "dikenli incir" ya da halk ağzında "kaynandili" olarak anılan Opuntia ficus-indica'dır.

Dikenli incirler (Opuntia alt cinsi) yassı ve yuvarlak bölümlerin eklemlenerek oluşturduğu gövdelere sahiptir. Cylindropuntia alt cinsinin türlerinde ise gövde bölümleri yassı değilindirik yapılıdır.

Gövdesi düz ve yassı büyük parçalar halinde eklemlidir ve üzerinde kabarcıklar bulunur. Büyük çiçekleri baharda ya da yaz başında açar. Olgunlaşmadan önce yeşil olan meyveleri olgunlaştığında erguvani renge dönüşür ve yenilebilir. Gövdesi yaşlandıkça olgunlaşır. Bol güneş alan yerlerde fazla suya geresinim duymadan yetişir. Her türlü toprağa uyum sağlayabilir

Memeli kaktüs

MAMMC4B0LLARC4B0A 300x225

Cactus’lerdendir, şekil ve görüntülerinin acayipliği dolayısıyla Avrupa ve Amerikalılarca çok makbuldür. Çeşitli cinsleri vardır. Her birinin şekli başka başkadır. Suya düşkün değildir. Kışın 20 günde bir kez su-lansa yeterlidir. Yazm haftada bir sulanabilir. Sıcak salonda yaşayabilir. Soğuktan korkar. Dikenli bir karpuz şeklinde olan bu fidanlar Firavun İnciri gibi bakılır. Tonrağı da aynıdır. Ömrü pek az süren güzel bir çiçek açar. Çiçekleri genellikle geceleyin açılır. Tohum ve fidanın üzerinde oluşan memeciklerden çoğaltılır.
Bunların diğer cinsleri üzerine aşısı bile yapılmaktadır.
Çiçekli iken ve büyürken çok çekici bir görünüşe sahip olup, yetiştirilmesi çok kolay bir bitkidir.
Hafif sıcak yerlerde iyi yetişen bitkinin, serin yerlerde sulanması dikkatle yapılmalıdır. Kışın üç haftada bir bol miktarda 1 su verilmelidir. Saksı toprağı da az miktarda sulanarak nemli tutulmalıdır. Sprey şeklinde sulama metodu bu bitkiye gelişirken uygulanmaz, ancak sivri uçları çok renkli olan ve yeni bir büyümeyi işaret eden bitkinin su miktarı yavaş yavaş arttırılır ve gerçek büyüme zamanında da günlük sprey yapılır.
Yaz aylarında iki günde bir sulama yeterlidir.
Bitki tohumdan çoğaltılabilir. Elekten geçirilmiş saksı kompostosu bulunan saksılara, toprağının hemen altında kalacak şekilde atılır. Saksıların üzeri de cam ya da kağıtla örtülerek sıcak bir yere konur. Genç bitkiler belirmeye başlayınca başka bir yere şaşırtılır, daha sonra da her biri ayrı ayrı saksılanırlar.
Yalnız, kuvvetli güneş ışığından korumak gereklidir.
Genel olarak kısa boyludurlar. Gövdeleri birçok küçük meme ya da yumrulacdan meydana gelmiştir. Bu yumruların uçlarından birçok küçük dikenler çıkmaktadır. Dikenler bazen bütün gövdeyi kaplar. Fakat genellikle çiçekleri ufaktır. Diğer Kaktüslere nazaran fazla aydınlık olmayan yerlerde de büyürler. Suyu geçiren kumlu topraklan severler. Bol bol yan sürgün verirler. Bunlar anadan ayrılmak suretiyle üretilir. Odalarda iyi yetişirler. Dikenleri beyaz, san, kırmızı ve kahverenkli olan çeşitleri vardır. Suyu saksının toprağına vermeli, bitkiyi asla ıslatmamalıdır.
Evlerde yetiştirilmeye elverişli olanlardan M. Glochidiata, M. Mazat-îanensis, M. Gracüis, M. Elegans’ı öneririz.

Çilli Begonya


Tirmanan begonyalarin bakimi:


Isı: Kis aylarinda sicaklik 15 derecenin altina dusmemeli. Diger zamanlar icin ozel bir sicaklik ayarlamasi yapmak gerekmiyor.
Isik:Aydinlik fakat direk gunes isigi almayacak. Kis aylarinda ise birkac saat sabah veya aksam gunesi almasi gerekiyor. Arasira saksinin cevrilmesi tavsiye ediliyor.
Su Miktari: Ilkbahardan kisa kadar toprak nemli kalacak sekilde sulanmali (iki sulama arasinda topragin biraz kurumasina izin verilmeli) kisin ise su miktari azaltilmali.
Nem: Neme ihtiyaci olan bir cicek fakat kesinlikle nemli bir ortam saglamak icin yapraklari islatilmamali.
Saksi degistirme zamani: Her sene ilkbahar ayinda topragi degistirilmeli. Eger cicegin yapraklari rengini kaybediyorsa saksi degistirme zamani gelmis demektir.
Cogaltma: Ilkbahar ayinda cicekten kirilan dallar suya konulur ve koklendiginde dikilir.

Aşk Merdiveni - Eğreltiotu ( Fujer nephrolepsis )


Yetiştirmesi kolay az seçici ve çiçeklerle uğraşmaya başlayanlar için şık ve uygun bir bitkidir. Dekoratif formlu,kolayca büyüyen,dayanıklı,değişik boylarda ve renk tonlarında bitkilerdir.Zarif görünümlüdürler.

Yazın sık sık sulamak gerekir. Toprağı sürekli nemli tutulmalı ancak saksısında ve tabağında su birikmemesine dikkat edilmelidir. Drenajı iyi yapılan saksılarda uygun sulama ile devasa boyutlara ulaşabilir. Kışın da su konusunda hassas davranılmalı susuz kalmamasına dikkat
edilmelidir.

ÜRETME: Ayırma ile.
SAKSI DEĞİŞİMİ: 2-3 yılda bir ilkbaharda..
ÇİÇEKLENME DÖNEMİ:İlkbahar,yaz,sonbahar..
GÜBRELEME: nisan,ağustos arasında 15 günde bir.
BAKIM: yarı gölge bir yer,nem oranı yüksek bir ortam.gelişme döneminde çok sulanmalı
SULAMA: su isteği yaz döneminde fazladır.kışın nispeten toprak kuru bırakılmalıdır.
Her zaman yapraklarına su püskürtmekte fayda vardır.

FUJER(AŞK MERDİVENİ) (Nephrolopis)


Eğrelti denince ilk akla gelen fujer cinsidir.Kolay yetişmekle beraber ihmale hiç gelemezler. Humuslu toprak kullanılmalıdır.Toprağı asla kurutulmamalı,ancak kökleri çürüyecek kadar da fazla su verilmemelidir.

ÖZELLİKLERİ:
IŞIK: Direkt gün ışığından uzak aydınlık bir mekan idealdir. Kuzey ve doğuya bakan pencere önlerine konabilir.
ISI:Aşırı sıcağı sevmez.Isı 15- 20 derece arasında olmalıdır.
SULAMA:Toprağı daima nemli olmalıdır.
NEM:Çok önemlidir.Yapraklar her gün su püskürtülerek nemlendirilmelidir. Aksi halde yaprak uçları kahverengileşir. Eğreltiler yanlarından çıkan yavrular ayrılarak çoğaltılabilir.
Son düzenleyen perlina; 5 Kasım 2016 18:25