Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Mart 2010       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Otlukbeli Savaşı
  • Akkoyunlu Devleti ile Osmanlı arasında olmuştur.
  • Akkoyunlu Devleti, Osmanlı Venedik savaşından faydalanarak Venediklilerle anlaştı.
  • Osmanlılardan Trabzon ve Sivas'ı istedi.
  • Bunun üzerine Fatih doğuya hareket etti.
  • İki ordu Erzincan yakınlarında Otlukbeli denilen yerde savaştı.
  • Fatih top üstünlüğü ile savaşı kazandı.
Önemi:
  • Doğu Anadolu Bölgesi güvence altına alındı.
  • Avrupa devletleri doğu müttefiklerini kaybetmiş oldu.
  • İpek yollarının denetimi ele geçti.
Otlukbeli Savaşı (11 Ağustos 1473), Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu Devleti sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış bir meydan savaşıdır.
Karamanoğlu İbrahim'in 1464'te ölmesi üzerine oğulları birbirlerine düşmüşlerdi. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın yardımıyla İshak Bey Karamanoğlu beyliğine sahip oldu. Bunun üzerine diğer oğlu Pir Ahmed Bey Fatih Sultan Mehmed'den yardım istedi ve gelen yardım sayesinde Beyliği ele geçirdi. Fakat Pir Ahmed Bey bir süre sonra gidip Venediklilerle anlaşınca, bu duruma sinirlenen Fatih Sultan Mehmed, Karaman Seferi'ne çıkmaya karar verdi.

Konya ve Karaman alınarak Osmanlı'ya bağlandı. Karaman halkı İstanbul'a ve çeşitli yerlere göç ettirildiler. Pir Ahmed Bey kaçarak Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'a sığındı. Bu olay Osmanlılarla Akkoyunluların arasının açılmasına neden oldu.
Osmanlılar Avrupa ve Anadolu'daki topraklarını genişletirken, Akkoyunlular Devleti'de Doğu Anadolu, Kafkasya, İran ve Irak üzerinde hakimiyet kurmuşlardı. Sınırlarını genişleten iki Türk Devleti arasında büyük bir savaş kaçınılmaz olmuştu. Otlukbeli mevkiinde 11 Ağustos 1473'de yapılan savaşta, devrin en kuvvetli savaş tekniğine ve araçlarına sahip olan Osmanlı ordusu, Uzun Hasan'ın kuvvetli süvarilerden kurulmuş olan ordusunu birkaç saatte dağıttı.

Savaşın dönüm noktası Osmanlı topçu ve diğer ateşli silah kullanan birliklerinin Akkoyunlu süvarilerine üstünlük sağlamasıdır. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan, Karakoyunluları ortadan kaldırarak, Osmanlı Devleti'nin doğudaki en güçlü rakibi durumuna gelmişti. Uzun Hasan, Osmanlıların büyümesinden endişe duyuyor ve Osmanlı Devleti'ne karşı oluşan birlikteliklerde yer alıyordu. Bu sebeple 1473 yılında sefere çıkan fatih, Akkoyunlu ordusu ile Otlukbeli'nde karşılaştı. Yapılan savaşı Osmanlı Devleti kazandı ve Doğu Anadolu'da güvenliği sağladı. Bu savaştan sonra Akkoyunlu Devleti zayıflamaya başladı. 1502 yılında Safevi devleti tarafından tamamen ortadan kaldırıldı.

Bu savaştan sonra Akkoyunlular bir daha kendilerini toparlayamadılar. Fatih Sultan Mehmed, Akkoyunlu tehlikesini bu şekilde engellemiş oldu. Anadolu'da ve Rumeli'de birçok sefer düzenleyip pek çok zafer kazanmıştı.
Buna rağmen güneyde güçlü bir devlet konumunda olan Memlüklerle problemler yaşandığı halde sıcak bir savaştan kaçınmıştı.


MsXLabs.org & OT
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....