Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1412

volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
23 Mart 2010       Mesaj #1412
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
KKTC'de 37 yıl sonra bir ilk!

hrisostomos 460 5439 334


Kıbrıs'ta 37 yıl aradan sonra KKTC'ye geçen ilk Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu olan 2. Hrisostomos, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi arzusunu dile getirerek, 'Güzel günler bizi bekliyor, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların tekrardan bir arada yaşamaları arzusundayım. Güzel günlerin gelmesi için çalışmamız gerekir' dedi. Hrisostomos'un önümüzdeki ay İstanbul'da Patrikhane'yi ziyaret etmesi ve Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Gün boyu süren KKTC'yi ziyaretinde St. Barnabas Manastırı'nı, Sipahi, Dipkarpaz kiliseleri ve Apostolos Andreas Manastırı'nı ziyaret ederek, Dipkarpaz'da yaşayan Rumlarla görüşen Başpiskopos 2. Hrisosotomos'a, St. Barnabas Manastırı ve Apostolos Andreas Manastırı'nı ziyaretlerinde, KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Hamza Ersan Saner eşlik etti.

Başpiskopos Hrisostomos, ziyaretleri çerçevesinde Karpaz'daki Rum ilk ve orta okulunu da ziyaret etti, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

2. Hrisostomos, Dipkarpaz'daki kiliseyi ziyaretinde, kilisenin papazına haç, Apostolos Andreas Manastırı'nda da Apostolos Andreas ikonu hediye etti. Başpiskopos 2. Hrisostomos, Bakan Saner'in, tarihi eserlerin korunmasında işbirliği yapılması çağrısına olumlu yanıt verdi.

2. Hrisostomos, Karpaz bölgesinde yaşayan Rumlara yönelik konuşmasında, kiliselilerin restore edilmesi üzerinde durarak, KKTC'deki kiliselerin restorasyonu konusunda ellerinden gelen yardımı yapacaklarını söyledi.

Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesi ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin bir arada yaşamaları dileğinde bulunan Başpiskopos, çözümün "Kıbrıs cumhuriyeti çatısı altında" olacağını savundu.

2. Hrisostomos, Kilise olarak çözüm konusunda Rum hükümetine yardımcı olacaklarını kaydetti. Kıbrıs'ta "gerçek bir çözüm" olması dilediğinde bulunan 2. Hrisostomos, "gerçek çözümden" kastının ne olduğunun sorulması üzerine, "Genel hatlarıyla AB normlarında her iki tarafa da hizmet edecek bir çözüm" dedi.

"KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hangi adayın kazanmasını arzu ettiğinin" sorulması üzerine de 2. Hrisostomos, "Bu tamamıyla sizin konunuz, Siz Kıbrıslı Türkler istediğiniz adayı seçebilirsiniz" dedi.

Saner ve Hrisostomos'dan açıklamalar
KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Hamza Ersan Saner ile Başpiskopos Hrisostomos, Apostolos Andreas Manastırı'nda birlikte açıklama yaptı.

KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Hamza Ersan Saner, tarihi eserlerden sorumlu bir bakanlık olarak tarihi eserlerin tüm dünya insanlığına kazandırılması için uğraş verdiklerini kaydetti.

KKTC'de bulunan tarihi eserlerin tüm insanlığın malı olduğunu, tarihi eserlerin korunması ve dünya insanlığına kazandırılması konusunda tüm dünyayla birlikte ortak çalışmalar yapmaya hazır olduklarını ifade eden Saner, Müslümanlık ve Hıristiyanlığın adadaki iki eski ve köklü din olduğunu, bu kültür mozaiğini canlı tutmanın herkesin görevi olduğunu söyledi.

Bakan Saner, "Sayın Başpiskoposla şu anda aynı dilde konuşmuyoruz, ama ikimizin de korumak zorunda olduğumuz ortak değerlerimiz var" dedi.

Hıristiyan dünyasına, KKTC'deki tarihi ve kutsal mekanları ziyaret için davette de bulunan Bakan Saner, ortak kültürün yaşatılmasına yönelik ilişkilerin önemine işaret ederek, söz konusu kültürel değerlerle ilgili olarak işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

"Apostolos Andreas Manastırı'ndaki restorasyonun ne zaman başlayacağı" sorusuna karşılık Bakan Saner, yapılacak ortak çalışmaların ardından restorasyona başlanabileceğini belirterek, "Dünya kültürel tarihinin korunması için hazır olduğumuzu ifade ediyorum" dedi.

Bakan Saner'in bu sözlerinin ardından Başpiskopos Hrisostomos da restorasyon için işbirliğine hazır olduğunu bildirdi ve Bakan Saner'i Güney Kıbrıs'a davet etti.

Bakan Saner de Başpiskopos Hrisostomos ile en yakın zamanda görüşmeye hazır olduğunu kaydetti.

Bakan Saner, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu'nun selamlarını ileterek, Eroğlu'nun da Apostolos Andreas Manastırı gibi tarihi eserlerin dünya insanlığına kazandırılması yönündeki her türlü çalışmayı tüm insanlıkla yapmaya açık olduğunu iletti.

Saner, "Başpiskopos da aynı fikirde olduğuna göre bu tür çalışmalara en kısa zamanda başlanabilir" dedi.

Başpiskopos 2. Hrisostomos da tarihi eserlerin korunması yönündeki işbirliğini bugünkü ziyaretiyle başlatmış olduğunu ifade ederek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

2. Hrisostomos, tarihi eserlerin korunması konusunda sık sık bir araya gelmeleri halinde sonuç alabileceklerine inandığını ve Bakan Saner'i en kısa zamanda Başpiskoposluğa beklediğini ifade etti.

KKTC'deki kiliselerin restorasyonunun önemi üzerinde duran 2. Hrisostomos, "Güzel günler bizi bekliyor, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların tekrardan bir arada yaşamaları arzusundayım. Güzel günlerin gelmesi için çalışmamız gerekir" dedi. Başpiskopos, açıklamasının sonunda Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi arzusunu yineledi.

Erdoğan da kabul edecek
Rum basını, Hrisostomos'un, 16-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul'a giderek Fener Rum Patrikhanesini ziyaret edeceğini ve ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesinin beklendiğini yazdı.

Görüşmeyi, Fener Rum Patriği Bartolomeos'nun ayarladığı belirtiliyor.

Gündem, Rumlarca kutsal sayılan Karpaz'daki Aziz Andreas Manastırı'nın restorasyonu ve KKTC'deki kiliseler olacak. Patrikhane çevreleri ise, görüşme konusunda "Başbakandan henüz cevap gelmedi" dedi.

Rum Başpiskopos, Erdoğan'a manastırın restorasyonu ile ilgili bir mektup göndermişti. Erdoğan ise, muhatabın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat olduğunu, ancak restorasyon için kendisinin aracı olacağı cevabını vermişti.

Hrisostomos, 1974'den sonra ilk kez KKTC'ye geçen Rum Başpiskopos...

(ekolay)